Съдът в Краснодар остави зад решетките природозащитника Евгени Витишко

В черната книга за историята на управлението на Ткачев в Краснодарския край беше вписана поредната страница съдебно беззаконие.  На 24.09.2014 г. президиумът на Краснодарския краеви съд отказа да удовлетвори искането на прокуратурата на Русия и остави в изправителна колония Евгени Витишко, член на управителния съвет на Екологичната вахта за Северен Кавказ. Витишко бе несправедливо осъден и излежава тригодишна присъда по скалъпени обвинения за “нанесени щети” на оградата около вилата на губернатора на Кубан Александър Ткачев. Вчерашното заседание бе ключово в цялата епопея по делото на Витишко, тъй като за първи път в негова защита излезе краевата прокуратура, която сметна, че решението на Туапсинския градски съд за замяна на условната присъда с ефективен затвор е необосновано и незаконосъобразно.

Съдът разгледа касационния протест, внесен от прокуратурата на Краснодарския край, както и касационната жалба на адвокат Марина Дубровина.  Такива прокурорски протести обикновено биват удовлетворявани и се очакваше най-вероятно Евгений да бъде освободен. Тези очаквания обаче не се оправдаха. Както показаха резултатите от съдебното заседание, влиянието на Кубанския губернатор върху краевия съд е по-голямо от опиращата се на закона позиция на краевата прокуратура. Касационната инстанция на краевия съд, както и апелативната инстанция преди това, обяви неправосъдното решение за затварянето на Витишко в колония за “законно” и отказа да удовлетвори обжалването на прокуратурата и жалбата на адвоката.

Решението беше предопределено – съдът “заседава” по този въпрос не повече от две минути. Не беше обявена никаква аргументация на взетото решение. Така Витишко остава в затвора и с много голяма вероятност в близко бъдеще ще отежнят режима му на изтърпяване на наказанието, прехвърляйки го в колония с общ режим.

Делото се проведе под председателството на заместник-председателя на краевия съд Игор Николайчук, докладчик бе съдия Игор Галкин, прокуратурата бе представена от заместник-краевия прокурор Валерий Круглов. Чрез видеовръзка в хода на съдебното заседание участва Евгени Витишко. Неговите интереси бяха представлявани от адвокат Марина Дубровина и от обществения защитник Елена Шмакова. Заседанието беше с открит характер и в подкрепа на Витишко в съда се явиха негови привърженици, сред които пристигналият от Москва председател на партия “Яблоко” Сергей Митрохин, координаторът на Екологичната вахта Андрей Рудомаха, правозащитникът Михаил Савва.

Освен въпроса за замяната на условното наказание на Витишко с ефективно съдът разгледа и въпроса за незаконността на постановлението на съдията на Краснодарския краеви съд Андрей Коннов от 17.02.2014 г., според което беше определено Витишко да бъде “доставен в колонията под конвой”. Отмяната на това решение не променя нищо и е чисто символична. В тази част съдът удовлетвори касационния протест на прокуратурата и отмени неправосъдното решение на съдията Коннов.

Координаторът на Екологичната вахта Андрей Рудомаха коментира решението на краевия съд така: “За съжаление днес чудото не се състоя и мракът на целия този налудничав процес със затварянето на абсолютно невинния Женя Витишко в колония не се разсея. Воденичните камъни на тоталитарния режим, установен де факто днес в нашата страна, което особено силно се усеща тук, в Краснодарския край, продължават да мачкат един от основните активисти на нашата организация. Смисъл и цел на това демонстративно беззаконие са не само опитът да бъде пречупен той лично, но и сплашването на другите активисти, за да се попречи на нашата борба за граждански права, срещу корупцията и заграбването от високопоставени длъжностни лица на земи, които са публична собственост. Но рано или късно идва край за всеки здрач и затъмнение. По отношение Витишко, със съдействието на много властимащи лица сега се извършва углавно престъпление – противозаконно лишаване от свобода, извършено от организирана група. И когато дойде времето, тези хора ще отговарят за своите действия.”

24 септември 2014 г.
по информация от Екологична вахта за Северен Кавказ

Сподели