Сдружение „Феминистки мобилизации“ и фондация „Билитис“ провеждат в София за шеста поредна година шествие в подкрепа на жените

Една от целите на шествието тази година под надлов „Не на войната“ е солидарност към украинските жени. То ще започне на 8.03.2022г. от 18:00ч. пред Съдебната палата и ще завърши пред Министерството на труда и социалната политика.

Сдружение „Феминистки мобилизации“ определят себе си като хора от различни поколения, полове, сексуалности и произход, артисти, художнички, студенти, майки, чужденки, работнички, преподаватели с различен опит в активизма, обединени в началото на 2020г. с цел борба за по-справедлив и достоен живот за всички.

„8 март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения обаче в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия и колониализма по света, както през изминалия 20-ти век, така и в настоящия.“, заявяват от Сдружението.

Те застават на страната не само на на мирните хора в Украйна и тези на територията на Русия, осмелили се да се заявят срещу войната, а и на всички, страдащи от военни конфликти в момента в Сирия, Афганистан, Палестина, Йемен, Судан, Мианмар, Сомалия и други държави.

В манифест „Феминистки мобилизации“ припомнят, че животът на жената не е важен само в качеството й на майка и работничка. „През изминалата година България стана свидетел на задълбочаваща се политическа криза и серия от избори за правителство, докато кризата с коронавируса продължи да се влошава и много хора загубиха преждевременно живота си. Енергийната криза се разрасна в световен мащаб, а в България, втората по бедност страна в ЕС, цената на електроенергията достигна рекордни нива. Цените на базовите хранителни продукти растат главоломно, наред с инфлацията и бедността и социалните неравенства продължиха да се задълбочават. Всички тези развития имат непропорционално голям негативен ефект върху жените, особено върху цветнокожите жени, мигрантките, бедните жени, жените с увреждания и ЛБТИА+ жените. Междувременно, случаите на домашно насилие над жени станаха ежедневие. “, се казва в него.

Сред исканията им са:

  • Незабавно приемане на промените в Закона за домашното насилие; за повече и по-адекватни мерки за превенция и справяне с домашното насилие и насилието, основано на пола.
  • Адекватно заплащане, по-добри и безопасни условия на труд и достойнство за всички медицински сестри, грижовни работнички, работнички, заети в сферата на почистването, учителките, касиерки, сервитьорки, шивачки и всички други работнички от ключови сектори.
  • Елиминиране на разликата в заплащането между половете за един и същи труд и борба с дискриминацията на работното място.
  • Целенасочени усилия от страна на държавата за политическото овластяване на жените и създаване на повече възможности за реално постигане на равно представителство и участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.
  • Край на политическото демонизиране на ромската общност (и специфично многодетните майки).
  • Адекватни социални грижи за жените с физически и ментални увреждания и зависимости. Окончателно прекратяване на запрещението, което отдавна е отхвърлено и забранено в много страни по цял свят.

 

С текста на целия манифест можете да се запознаете тук:
https://www.femmobi.com/manifesto-8march

„Ще продължаваме да се борим за мир, равни права, справедливост и свобода не само за нас самите, но и за всички, които не могат да присъстват или чийто глас не се чува в общественото пространство.“, заявяват от „Феминистки мобилизации“
 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели