Сигнал до СЕМ: Да не се дава трибуна на предавания, внушаващи нетърпимост

Фондация "БлуЛинк", заедно с други неправителствени организации, внесе в Съвета за електронни медии следното становище по повод гостуването на лидера на БНС Звездомир Андронов в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви в понеделник, 22 април 2019 г.

Намираме за изключително неприемливо решението на bTV Media Group да даде трибуна в национален ефир на лице от групировката Български Национален Съюз, чиито тези внасят разделение в българското общество. Новоучреденият с тяхно участие съюз „Крепост Европа“, беше подробно представен в предаването, както и неговите цели да „ликвидира влиянието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации, и джихадистките групи“.

Направените от Андронов твърдения, че „цигани, турци, арменци и евреи са гости в България и ако са добри гости, могат спокойно да живеят тук“ проповядват и подбуждат към дискриминация, основана на раса, народност и етническа принадлежност и са в директно нарушение на чл. 162 от Наказателния кодекс на Република България. Тези смущаващи ксенофобски изказвания заимстват от нацистката концепция за чистотата на кръвта и понятието за свръхчовеци и низши раси. Те са в нарушение и на чл. 10 ал. 5 и 6 от Закона за радиото и телевизията за недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и такива, които противоречат на добрите нрави, подбуждайки към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак.

Недопустимо е застъпничеството за правата на ЛГБТИ хората в България и действията по активиране на гражданското общество за постигане на равнопоставеност да бъдат квалифицирани като „вредно промиване на мозъци“ в национален ефир. Подобни крайни възгледи, освен натоварени с реч на омразата, носят ясни послания за антисемитизъм, ксенофобия и хомофобия.

От името на долуподписаните организации отправяме призив към Съвета за електронни медии да вземе отношение по случая. Настояваме да получим категорично уверение от страна на ръководството на bTV Media Group, че занапред, спазвайки основното право за свобода на изразяване, няма да допускат накърняването на достойнството на български граждани, нито ще дават трибуна за реч на омразата, антисемитски, расистки, ксенофобски и хомофобски изказвания.

Подписали организации (по ред на присъединяване):

    Организация на евреите в България „Шалом“
    Централен израилтянски духовен съвет
    Сдружение за човешки права „Маргиналия“
    Фондация ГЛАС
    Фондация БлуЛинк
    Български фонд за жените
    Фондация Ресурсен център Билитис
    Асоциация на европейските журналисти – България
    Фондация „Майко Мила“
    Фондация „Софийска платформа“
    Български хелзинкски комитет

София, 25 април 2019 г.

Сподели