Скиори искат да спре застрояването на Пампорово

Осъвременена на 18 октомври.

Гражданска акция, засега под формата на петиция против продължаващото презастрояването на курорта Пампорово, започнаха жители на Смолян, провокирани от инвестиционно предложение за изграждане на три нови обекта на плаца пред хижа „Студенец”, което на практика ще унищожи напълно, съществуваща писта и ще спре свободния достъп до два лифт, съобщиха инициаторите.

Подписите са изпратени до главния архитект, кмета и областния управител на Смолян.

Гражданите на Смолян настояват всякакви нови разрешения за бетонирането на зимния курорт да се дават само след обществени обсъждания с участието на всички заинтересовани страни.

Искането си те обосновават с продължаващите опити да се заобикалят законите в страната, за да се строи масово; да се изсичат горите без екологична оценка, да се пренебрегва мнението на местната общественост, за която ски-туризмът е начин на живот, но и средство за оцеляване на стотици малки бизнеси в общината.

В резултат на допуснатото варварско и грозно урбанизиране на Пампорово, 90% от туристите, посещаващи курорта за първи път, никога повече не се връщат, се заявява в отворено писмо до главния архитект на Смолян, под което инициаторите на протеста събират подписи в родопския град. Създателите на петицията, които почертаха, че предпочитат да останат анонимни, защото вече получават заплахи заради акцията си, заявиха, че до този момент не са попадали на гражданин или посетител на Смолян, отказал да се подпише под откритото им писмо.

Те добавят, че се обръщат за помощ и съдействие към българските медии. Според тях медиите вече са помогнали на хората от района да спуснат бариерата пред планираното в близкото минало пълно унищожение около връх Перелик, който, без това съвместно усилие, може би нямаше да се спаси от хищническо презастрояване, независимо че от попада в границите на Натура 2000 и независимо от събраните 200 000 подписа против проекта, допълва те.

Сподели       

Коментари

снимка на Сашо
Сашо каза: Еее, имате пълната ни подкрепа от моето семейство - отодавна на ходим на Пампорово и Банско, именно заради ужасяващото презастрояване. Но съм впечатлен, че и местните хора вече недоволстват. Браво. Това е началото.
снимка на Марин
Марин каза: За жалост борбата за Перелик още не е приключила и едва ли ще приключи докато не се стигне до връщане на заменените гори. До тогава със сигурност заинтересованата страна ще опита нови трикове с любезното съдействие на общината, като разпокъсване на абсурдния проект на хиляди малки проектчета както в недалчено минало и опит да бъде използван ОВОС за едно парче който да придвижи целия проект. За Пампорово до колкото ми е известно има издадени поне 8 заповеди за бутане на незаконни масивни постройки, но все още нито една не е изпълнена, като дори не се говори за рекултивиране на сериозно нарушения ландшафт в региона. Ако някой има информация и за скоро направените съоръжения към Стойките нека сподели, нямам много информация за там... Поздрави, Марин
снимка на Марин
Марин каза: И тъй като съвсем скоро се завръщам по родните места, къде мога да подпиша петицията ? Има ли я онлайн или е само на хартия за момента ? Благодаря ! Поздрави, Марин
снимка на Пампорово
Пампорово каза: Има я на http://www.peticiq.com/
снимка на Пампорово
Пампорово каза: Моля, да ни подкрепите, като я препратите на повече хора.