Skype ще предоставя на разследващите органи данни на ползвателите си. Засега в Русия, опити има и в САЩ

Най-популярната услуга за чат в света, Skype, за която се смята, че е защитена от подслушване, се е съгласила да сътрудничи с ФСБ – федералната служба за безопастност на Русия, предаде руското електронно издание Газета.ру. Това е обявил за изданието представителят за медиите на Skype в Русия Арсений Растогуев.

„Някои (данни) може да предоставим, а други – не”, е добавил Растогуев, отказвайки да влезе в подробности.

По-рано в четвъртък, 7 юли, директорът на ФСБ Алексндър Бартников заяви, че службата му ще осъществи „работни контакти” с Google, Skype и представители на „други интернет общности”. Контакти със провайдърите на интернет услуги и на телекомите в Русия вече имаме, е пътвърдил Бартников, пише Газета.ру.

Специалните служби в САЩ имат право на достъп до определени данни на потребители на интернет мобилна телефония с решение на съда. Те могат да получат имена, телефонни номера, и-мейл адреси, номера на кредитни карти. След конкретно искане и отново със съдебнто разрешение, доставчиците на интернет услуги могат да започнат да следят постоянно отделни ползватели, става ясно от вътрешни инструкции на Skype, PayPal и Microsoft, публикувани в базата-данни Cryptome.

На практика обаче интернет компаниите се опитват да опазват данните на ползвателите си от службите. „Преди две години правното министерство в САЩ поискаха от Google, Yahoo! и Microsoft IP-адресите на определени хора. Google прецени, че искането е неправомерно.  Министерството на правосъдието много се обиди и подаде иск срещу Google. Решението на съда беше да се предоставят избрани 10 000 IP адреса без последните три цифри, разказа за Газета.ру през май директорът на Google за Русия Владимир Долгов.

Сподели