Социалните медии-монополисти и техните алтернативи

Unlike Us* е проект за срещи, семинари, онлайн дебати, кампании на хора на изкуството, изследователи, активисти и ИТ експерти, които да се обединят в мрежа, работеща върху алтернативите на доминиращите социални медии.

Unlike Us ще анализира икономическите и културни аспекти на доминиращите социални медии и ще търси възможности за развитие на алтернативен, децентрализиран софтуер за социални мрежи.

Създателите на инициативата, Geert Lovink (Institute of Network Cultures/HvA, Amsterdam) and Korinna Patelis (Cyprus University of Technology, Lemasol), приканват желаещите да се включат, да им пишат, посочвайки собствените си идеи и дейности в тази област. Участие се заявява в мейлинг листа: http://listcultures.org/mailman/listinfo/unlike-us_listcultures.org.

Днес социалните медии доминират мрежата. Нарастването на уеб базирани услуги между индивидуални потребители, движени от бума на неформалното онлайн общуване, обмена на големи обеми информация и създаването на съдържание директно от потребителите допринасят много за разрастване на "културата на участието", твърдят инициаторите на Unlike Us. В същото време засилването на монопола, комерсиализацията и превръщането на практиките на свободния обмен в "стока" също са във възход в среда, създавана от няколко социални платформи, доминиращи интернет.

* Асоциация с популярната Like функция на Facebook.

Сподели