Спечелихме делото срещу Swiss Properties на първа инстанция

Бургаският Адмиснитративен Съд постанови неправомерност на решението на РИОСВ Бургас да одобри ИП

Почти 6 години след старта на кампанията "Да спасим Иракли", 4 след началото на делото срещу решението на директора на РИОСВ Бургас да допусне инвестицонното намерение на регистрираната в кантона Цуг, офшорка Swiss Properties, в землището на Емона-Иракли, идва момент, когато можем всички чистосърдечно и дружно да си кажем ЧЕСТИТООООООООООООООО ПРИЯТЕЛИ! СЪДЪТ В БУРГАС ПОСТАНОВИ: РЕШЕНИЕТО ЗА СЪВМЕСТИМОСТ НА ИНВЕСТИЦИОННОТО НАМЕРЕНИЕ С ЦЕЛИТЕ НА ЗАЩИТЕНАТА ТЕРИТОРИЯ, ИЗДАДЕНО ОТ РИОСВЕ БУРГАС Е НЕПРАВИЛНО. И СЕ ОТМЕНЯ!!!

Делото се водеше в Бургаския Административен съд по жалба, подадена от името на WWF Днавско-Карпатска програма и Сдружение за дива приода "Балкани", докато ние - обикновените хора с необикновени надежди за нов етап на демокрацията - правихме какво ли не, от онова, което ни беше по силите - лежахме под багери, правихме партита за събиране на подписи, направихме общо около ..12 почиствания на плажа, срещахме се с кой ли не, правихме инсталации, представления, а също така и гледахме с възхищение как делото за унищожаването на река Вая заедно с десетки хиляди подписи отива към Брюксел, благодарение на експертната помощ на Коалиция "За да остане природа в България"!

Опасенията ни, че усилията на десетки млади хора, участвали и помагали на гражданска група "Да спасим Иракли" остават с незадоволителен резултат  с това решение сериозно се опровергават.

Защо решението е толкова важно?

- Това (според нашите адвокати) е първото решение на български съд, в което се разглеждат и използват от съда адекватно природозащитни аргументи, a не единствено процесуални нарушения.

- За всички нас, оставили няколко стототин денонощия в каузата, това е доказатлество, че понякога, някъде има адекватни органи на съдебната система и това е наистина удовлетворителна новина!

- Доказва, че има един адвокат, на който всички дължим много - не само заради Иракли, а и заради много други подобни случаи! Името му е Александър Коджабашев и българската природа му дължи много!

Честито на всички, които ни помагаха отук и ще ни помагат за в бъдеще:)

Ваши: Да спасим Иракли

Сподели