Спрете нарушаването на основните права на беларуския народ!

Общо изявление на Управителния комитет на Форума на гражданското общество на Източното партньорство и Съвета на Гражданския форум ЕС-Русия преди срещата на министрите на външните работи, 27-28 август 2020 г.

Разтревожени сме от непрекъснатото нарушаване на основните права на белоруския народ след недемократичните президентски избори на 9 август 2020 г. Призоваваме международната общност да настоява за спазване на международните стандарти и да използва всички налични механизми, за да:

• гарантира правото на хората в Беларус да се събират мирно и да изразяват свободно своите възгледи и правото им на свободни и честни избори;
сложи край на прекомерната употреба на сила и изтезанията срещу мирни протестиращи в Беларус и да накаже извършителите;
осигури освобождаването на незаконно задържани белоруски протестиращи и политически затворници и да проведе справедливо, публично разследване на наказателните и административните дела, образувани в опит за клевета и дискредитиране на опозицията.

Подчертаваме, че откритият и конструктивен диалог с протестиращите, представени от Координационния съвет, органът, създаден наскоро от опозиционния кандидат Святлана Циханоуская, е решаваща стъпка в процеса на възстановяване на мира в Беларус и призоваваме за неговото официално признаване от международните институции. Европейският съюз и други международни участници следва да съдействат на Съвета за организиране на преговори с беларуските власти за разрешаване на настоящата следизборна криза в Беларус. Срещу Координационния съвет е образувано наказателно дело по обвинение в опит за превземане на властта и подкопаване на националната сигурност на Беларус, въпреки че Съветът ясно заяви, че не преследва подобни цели.

Призоваваме ЕС да използва всички налични механизми за прекратяване на незаконните задържания, уволнения и натиск върху стачкуващи работници, които са спрели работа в отговор на незаконните действия на беларуските власти. Усилията за организиране на национална стачка в подкрепа на демократичните промени започнаха, но в момента много членове на стачкуващите комитети са задържани, докато работниците, участващи в стачките, са незаконно уволнявани и подложени на психологически и друг натиск.

Тъй като Кремъл изрази готовност да подкрепи Александър Лукашенко в съответствие със задълженията си, предвидени от членството му в Съюзната държава между Русия и Беларус, както и от Организацията на договора за колективна сигурност, също така призоваваме руските власти да се въздържат от всяка намеса срещу изразяването на волята на беларуския народ. Освен това настоятелно призоваваме европейските и глобалните институции да не одобряват публично подобни изявления на руското правителство: суверенитетът, териториалната цялост и независимостта на Република Беларус трябва да останат неприкосновени.

Докато властите на Руската федерация заявяват, че е недопустима намеса във вътрешните работи на Беларус, те също така оказват на Александър Лукашенко силна подкрепа в информационната сфера в Беларус. Ето защо призоваваме руските власти да предотвратят информационни интервенции, разпространение на фалшиви новини и изявления на служители на високо ниво, които не съответстват на реалността по отношение на естеството на протеста, програмата на Координационния съвет, използването на беларуския език, така наречените „националистически“ мотиви на протестиращите и т.н.

И накрая, призоваваме международната общност да следи отблизо и да реагира на събитията в Беларус и да насърчава придържането към международните демократични стандарти.

-

Гражданският форум ЕС-Русия е мрежа от 153 неправителствени организации от страните-членки на Европейския съюз и Русия, които споделят ценностите на демокрацията, върховенството на правото,човешките права и социалната справедливост. Идеалната цел на форума е да засили сътрудничеството между гражданското общество в Русия и ЕС. Фондация "БлуЛинк" е член на форума от 2015 г.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели