Стартира регионална виртуална редакция за отговорна журналистика по темите на климата и устойчивата енергетика

Млади и активни журналисти от централно и източноевропейски страни ще работят по темите на климатичните промени и екологично чистата енергия в рамките на новоелектронното англоезично издание на фондация "БлуЛинк".  Проектът за Виртуална редакция BlueLink се изпълнява съвместно от регионалната фондация "Хайнрих Бьол" в Бранденбург и Фондация "БлуЛинк". Финансиране предоставят Германската екологична фондация DBU и "Хайнрих Бьол" в Бранденбург. Целта на проекта е да повиши общественото внимание по проблемите на климатичните промени и възможностите за извличане на енергия от екологично чисти източници в бившите социалистически страни от Централна и Източна Европа.

„Обществото трябва да бъде по-добре информирано за екологичните проблеми, както и за възможните решения”, обяснява замисъла на проекта д-р Павел Антонов, управляващ редактор на БлуЛинк. Присъствието на темите за екологичните проблеми, промените в климата и алтернативните източници на енергия в медиите би оказало положително въздействие върху действията за справяне с климатичните промени в участващите страни, допълва още Антонов, който завежда редакционната работа по новия проект. "Каним всички журналисти и бъдещи журналисти в региона, които пазят стремежа към качествена и социално-отговорна журналистика и желаят да я прилагат по темите на климата и устойчивата енергия, да се включат в работата ни," заяви Антонов.

Проектът подкрепя качествената журналистика в обществен интерес и ролята й на „стражево куче” по обществено значими теми и надгражда досегашните усилия на БлуЛинк в тази насока, реализирани чрез виртуалното списание за журналистика в обществен интерес "Евромегдан". В рамките на новата англоезична инициатива млади и активни журналисти от България, Чехия, Унгария, Полша, Германия, Румъния и други страни в региона, ще имат възможност да пишат задълбочени журналистически текстове на английски език по темите на климатичните промени и екологично чистата енергия.

Над 50 участниците ще се включат в три обучителни работилници, където ще получат задълбочена експертна информация по темите на глобалните промени, устойчивата енергия и опазването на природата и демокрацията, както и насоки в прилагането на стриктни професионални и етични стандарти за работа в редакцията на изданието. Участие в журналистическите работилници ще вземат утвърдени имена в журналистиката като Пол Браун  (дългогодишен кореспондент на “Guardian” по екологичните въпроси), Кийрън Кук (Financial Times) , Алекс Кърби (BBC), Матиас Рихтер (Märkische Allgemeine Zeitung) и др.

БлуЛинк изпълнява проекта като партньор на фондация "Хайнрих Бьол" в Бранденбург. Немската организация, която води проекта, насърчава и организира образователни събития с политическа и културна насоченост. Сред целите й е подкрепа за демократичните процеси на взимане на решения и обществено-политическа ангажираност на регионално и международно ниво.

Сподели