Световна протестна акция на 15 октомври "срещу банкерите и политиците"

Мястото няма значение

Развитието на интернет и съвременните измерения на социалните мрежи направиха възможно ново явление – световна протестна акция за права и демокрация. „Елитите работят за техните блага и игнорират исканията и нуждите на мнозинството”, да променим това, се казва на многобройните локални сайтове и Фейсбук инициативи за протеста.

Освен мирни протести, за 15 октомври са предвидени дебати и инициативи за общностна промяна. Движението не може да се дефинира според традиционните  формулировка, защото няма лидери, програма или манифест. На един от сайтовете, поставили началото на инициативата – Occupy Wall Street, се казва: "едно нещо ни обединява – ние. Това сме тези 99 процента от хората, които повече не могат да търпят алчността и корупцията на останалия един процент от хората. Използваме тактиката на арбаските революции и се стремим да достигнем целите си по ненасилствен път”.

В САЩ този протест е на хората срещу държавната помощ за големите корпорации и банки за сметка на бюджета. Те смятат, че нещо не е както трябва. Банкерите продължават да получават огромни бонуси, а за отделния човек нещата с работата, доходите, изплащането на кредитите продължават да не вървят. И хората протестират срещу тази ситуация, без да осъзнават или да анализират причините за нея. Протестът цели да покаже, че има проблем, че така повече не върви. Да се дават насоки не е в обхвата на тази инициатива.

Самоорганизация

Все повече са организираните явления от този вид – без организатор: лидери, програми, регистрация. На формалните, традиционни движения е основана парламентарната традиция и демокрацията. Но неформалните обединения са "модерни" от близо 10 години и ще набират още сила. При появата на всяко едно от тях вече е стандартно и поведението на политическите партии, които незабавно се опитват да ги припознаят и използват за свои цели.

Изначалната акция – Occupy Wall Street стартира през юли с идеята на 17 септември 20 000 души да окупират с палатков лагер Уол стрийт за няколко месеца. Според участниците – 20 000 души, "защото Барак Обама не може да не обърне внимание на такова количество хора". На 17 септември палатковият лагер беше изграден и в него се включиха няколко хиляди човека. На 1 и 2 октомври 1500 души блокираха Бруклинския мост, полицията ги разгони безкомпромисно и арестува 700 човека. На 5 октомври на Уол стрийт се събраха 10 000 протестиращи.

На 15 октомври е планирана световна акция за солидарност, към която заявяват, че ще се включат хора от Европа, Южна Америка и Африка.

Медии

Погледът на медиите към развитието на ситуацията е внимателен, но дистанциран. По наблюдения на участници в медийната конференция "Медии и демокрация в Югоизточна Европа: казусът България", организирана на 7 и 8 октомври от Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Оксфордския университет и Лондонското училище за икономика и политика, CNN.com, BBC.co.uk, Euronews.com, въпреки заявките за обективност и професионалност, не са отразили изцяло (или са го направили само частично) протестите в началото на октомври.

i-революция

Подобна организация на протести вече не е новост. Може да се каже, че тенденцията стартирата през 1999 г. в Сиатъл, по повод провеждането на срещата на Световната търговска организация. Антиглобалистите се организират по мобилни телефони, радиостанции, интернет. През 2001 г. в Манила, Филипините, във време на правителствена криза, само за 75 минути с смс-и се събират почти 200 000 души, а за четри дни се организират повече от 4 млн.

Следва затишие, както се оказва, пред буря.

В руския далечен изток през 2008 г. се организират масови протести срещу повишаване на таксите за внос на чуждестранни автомобили. Няма лидери и действията се ръководят по телефона и със смс-и. Отново в Русия през 2010-2011 г. продължава движението на "сините кофички" – шофьори протестират срещу произвола на привилегированите автомобили, които не спазват правилата, предизвикват катастрофи и заплашват със саморазправа останалите участници в движението. Акциите се организират изключително по интернет.

Протестите в Иран 2009 г. имаха силен международен отклик, въпреки цензурата. Те бяха разпространявани само през Туитър и Фейсбук. Тазгодишната "Арабска пролет" с "Фейсбук революциите" в Северна Африка, свалиха авторитарни режими, управлявали десетки години и се протестните инициативи се разпространиха из целия арабски свят, като дадоха нови измерения на общностните движения за промяна.

В България примерите не са впечатляващи по мащаби, но организираните протестни събития се случват по същия модел. Без лидери и формална структура, през Фейсбук, мейлинг листи и протестни сайтове хора се събират на светкавични акции. Засега най-често срещу нарушения на природозащитното законодателство и заплахи за застрояване, въвеждане на опасни технологии (ГМО, шистов газ, петролопровода Бургас-Александруполис), нормализиране на мръсната и опасна градската среда.

Всу още действията имат ефект и стават чуваеми, когато са на улицата, навън. Но офлайн успехите изглеждат вече неразривно свързани с онлайн действията. Подготовката и паралелното информиране, и самоорганизиране.

* * *

В началото на 2011 г. Блулинк организира: "Онлайн гражданство с офлайн успехи" - среща-дебат на блогъри, медийни експерти, граждански активисти.

Тук може да видите запис от събитието:

 

По материали на: Газета.ру, http://15october.net/, Фейсбук: 15 Октомври – за истинска и пряка демокрация!

Сподели       

Коментари

снимка на Анонимен
Анонимен каза: НАПРЕД! http://www.facebook.com/pages/15%D0%9E/246334848751414?sk=wall