Табели указват режима за опазване на дюните

Табели, указващи, че е забранено шофирането, паркирането, къмпирането и палене на огън по дюните в защитена местност, поставиха в Дуранкулак представители на община Шабла и МОСВ, в присъствието на хора от групата "Приятели на Дуранкулак". Според експерти от РИОСВ Варна, подобни табели следва да се разположат по всички останали дюни в защитени природни територии.

Ограниченията за шофиране на превозни средства, АТВ , кемпери и каравани се приветстват от все повече хора, затормозени от узурпирането на плажовете със защитен природен статут. Забраната за къмпиране и палене на огън на пясъка, обаче, се очаква да срещне сериозна съпротива от любителите на свободното пребиваване сред природата. Техният аргумент е, че е по-добре по дюните да има палатки, отколкото да се застрояват с бетон, както се случва почти навсякъде.

Изследваме възможен ли е компромис, при който любителите на природата да имат ограничен, но свободен достъп до нея, докато желаещите да почиват в близост до защитени природни територии да допринасят за опазването им без строителство и тежка инфрасктруктура. 

Лично министърът на околната среда и водите Юлиян Попов взе участие в поставянето на табелите, като проведе и работна среща в района на Шабла и Дуранкулак. В срещата участваха кметът на Дуранкулак Веселин Йорданов и на Шабла Мариян Жечев, директорът на Института по океанология Николай Вълчев, Иван Начев от групата „Приятели на Дуранкулак“, както и зам.-министър Петър Димитров, директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ – Варна Явор Димитров и експерти от РИОСВ-Варна.

По време на обиколката в района министър Попов посети дюнни природни местообитания, понтосарматски степи, защитените местности Шабленско и Дуранкулашко езеро, Резервата „Калиакра“ и Поддържания резерват „Балтата“. Кметовете и експертите запознаха министъра с основните екологични проблеми в региона, както и с необходимостта от актуализиране на плановете за управление на защитените територии.

„Бих искал да благодаря на РИОСВ-Варна, Министерството на околната среда и водите и министър Попов за поетия и изпълнен ангажимент, с който заедно поставихме начало на решението на проблема с незаконното паркиране и присъствие върху плажната ивица и дюните в Дуранкулак”, каза Иван Начев от групата „Приятели на Дуранкулак”. Групата в защита на региона обединява усилията на природолюбители и доброволци, които от 4 години се опитват да активизират дейността на институциите за възстановяване на дюните и опазване на биологичното разнообразие по Северното Черноморие.

Сподели