Таланти за човечност и природа

Инициатива за съхраняване и социализиране на уникална монументална творба в София, която свързва Владимир Димитров - Майстора и Димитър Киров - ДиКиро - сграфито “Майстора и неговите модели”, стартираха техни наследници и Фондация “БлуЛинк”.  На 10 юни 2022 г. пред сграфитото, изработено от ДиКиро през 1975 г., те дадоха началото на програма за креативно ангажиране на млади творци с проблемите на съвременността, както са го правили Майстора и ДиКиро в своето време. Програмата “Таланти за човечност и природа” се изпълнява от БлуЛинк в партньорство с Музея на Нов български университет и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична Община.

“Когато преди три години от тази къща бяха откраднати картини на Майстора и ДиКиро, дадох обещание, че ще съхраним това наследство и ще продължим да създаваме изкуство тук”, припомни на откриването Павел Антонов, собственик на сграфитото, изработено върху наследствения му дом, и управляващ редактор на “БлуЛинк”. Инициативата припомня паметта за двама художници, прави една среща на съвременните млади хора с изкуството и открива скрито съкровище на града ни - това сграфито на Димитър Киров. “Всичко това е изключително ценно”, коментира Биляна Генова, директор на дирекция "Култура" към Столична Община, която участва в откриването.

Събитието събра млади и активни творци в различни области: художници, музиканти, писатели, драматурзи и др. в къщата със сграфитото в Драз махала в София. Заедно с представители на организации в подкрепа на опазването на околната среда, правата на човека и правата на жените, те дискутираха различни граждански и социални проблеми, пред които е изправено съвременното общество. Младите творци споделиха мисли и идеи за бъдещи творчески проекти, вдъхновени от тези проблеми. Поради проливния дъжд, работната дискусия между тях се проведе в местното читалище “Факел”.

Креативни проекти на участниците ще получат менторска подкрепа от водещи експерти в областта на изкуството, архитектурата, журналистиката и социалните науки. Произведенията им ще бъдат изложени в Музея на НБУ и в интернет, като част от творческата програма “Таланти за човечност и природа”.

Програмата продължава да набира предложения и проекти. Оттворена е за млади и активни художници, дизайнери, автори на приложни изкуства, музиканти, архитекти, урбанисти, писатели, поети, журналисти и други творци да работят по артистични проекти, ангажирани с насилието, мира, дискриминацията, неравноправието, замърсяването на природата и други проблеми на съвременността. Те могат да заявят участие, като попълнят онлайн формуляр за кандидатстване.

-

Дейностите са стъпка в изпълнение на инициативата “Промяна 263” на Павел Антонов за преплитане в личното и обществено пространство между творческата и гражданска енергия за зелена обществена промяна чрез гражданско участие, иновативност и употреба на информационните технологии. Те са част от проект “Наследство на ДиКиро в млади ръце - гражданско участие във възстановяването на сграфито за Владимир Димитров - Майстора в София”, изпълняван от фондация “БлуЛинк” в партньорство с Музея на Нов български университет и с финансовата подкрепа на Програма “Култура” на Столична Община.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели