Технически проблеми с електронните пощи и списъци, поддържани от БлуЛинк

Кибератака срещу сървъра, поддържан от БлуЛинк, създаде технически проблеми с обслужваните електронни пощи и пощенски списъци в средата на април 2017 г. Няма изтичане на информация или данни от мрежата за гражданска активност на www.bluelink.net. Фондацията поднася извинения на партньорите и потребителите на БлуЛинк за неполучени, недоставени или недостъпни съобщения през периода на атаката.

Продължаващата от няколко седмици разпределена атака за отказ на услугата (Distributed Denial of Service Attack – DDoS) достигна пиковата си фаза на 13.04.2017  г. и причини техническия срив, който парализира достъпа до BlueLink.net, електронното издание за журналистика в обществен интерес Евромегдан.бг и англоезичното издание BlueLink Stories. Атаките срещу сървъра на организацията са започнали още на 4 март, по данни на IT-отдела на “БлуЛинк”.

В резултат на кибератаката бяха засегнати и всички комуникационни канали, използвани и поддържани от екипа на фондацията. Те включват тематични електронни пощенски списъци, използвани от граждански организации и групи за активен професионален обмен на информация.

Подаден е електронен сигнал за атаката до Специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) при Министерството на вътрешните работи. Атаката изглежда целенасочена и видимо има за цел да преустанови достъпа до съдържанието на сайта”, се казва в сигнала до ГДБОП за предполагаема сървърна атака с цел блокиране на независимо журналистическо съдържание в интернет сайтовете на фондация „БлуЛинк“. 

Атаката беше най-тежката в близо двайсетгодишната история на „БлуЛинк, коментира управляващият редактор на фондацията Павел Антонов. „Възприемаме я като опит за посегателство върху свободното слово, гражданската активност и независимата журналистика, които фондацията поддържа в интернет“, заяви той. 

Сподели