Ученическо шествие с искания за свободно, модерно и демократично държавно образование

Ученическо шествие в подкрепа на свободно, модерно и демократично държавно образование ще се проведе на 24 септември 2021 от 17:00 часа в София. Шествието е част от кампания, организирана от младежкото движение за климатична и екосоциална справедливост “Петъци за бъдеще България” и ученическата инициатива “Ученици за промяна”. БлуЛинк е партньор на младежката инициатива.

Кампанията за свободно, модерно и демократично гимназиално образование подкрепя идеята, че доброто образование трябва да бъде осигурено от държавата и да е достъпно за всички, а не само за онези, които могат да си го позволят. Инициативата събира информация за настроенията на учениците по въпроса за образованието чрез участието им в няколко онлайн запитвания в периода март-септември 2021 г.

Младежите ще заявят исканията си на мирно шествие, което ще тръгне от градинката на малкото НДК (между НДК и бул. България) и ще стигне до Министерството на образованието. Целта на събитието е да привлече вниманието на Министервтвото на образованието и науката и управляващите към инициативата и да отправи покана за участие към всички ученици, които подкрепят исканията.

"Ние от “Петъци за бъдеще” вярваме, че младите хора могат и трябва да участват в изграждането на света ни с пълни сили. На първо място, това е тяхно право. На второ място, те носят у себе си този свеж и независим поглед към света, от който днешната ни реалност има отчаяна нужда", разясняват организаторите. Подробна информация за исканията на учениците е достъпна на страницата на "Петъци за бъдеще".

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели