Ученици заявиха желанието си за модернизиране на държавното образование чрез мирно шествие в центъра на София

Ученици, други млади хора, както и организации, свързани с темата на образованието, се присъединиха миналия петък към кампанията на “Ученици за промяна” и “Петъци за бъдеще България” в подкрепа на свободно, модерно и демократично държавно образование. Инициативата премина под формата на мирно шествие, с цветни плакати и закачливи лозунги, което тръгна следобед от парка на Националния дворец на културата и приключи пред Министерството на образованието (МОН). Посещението на сградата на минситерството беше символичен жест във връзка с внесените по-рано същия ден официални исканията на кампанията. Мероприятието беше приобщено към глобалните активиски действия за климата на движението “Петъци за бъдеще”.

“Това е едно своеобразно продължение на кампанията ни от април месец тази година за въвеждане на климатично образование във всички български училища”, заяви Мартина Карагьозова, активсит в “Петъци за бъдеще България”, българският клон на международното движение Fridays for Future. “На този етап на кампанията целим да поставим на преден план темата за демократичността на образованието, като мобилизираме учениците да споделят своето мнение за него, за учебната програма и ежедневие и да им дадем възможност да назоват проблемите и решенията. Това е нещо, което напълно отсъства от практиките на МОН.”, продължава тя.

Инициативата “Ученици за промяна” осъществява контакт с младежите чрез отворени онлайн допитвания по темата за образованието. Първото допитване, което стартира април тази година, се фокусира върху отмяната на великденската ваканция и събира над 3500 отговора. “Ако нещата не зависят от нас, от кого да зависят?“, пита Константин Сапатупов, инициатор на инициативата, който завършва миналата година немската гимназия в София. “Каня всички ученици да участват в нашите активности и събития, да заповядат да се запознаем, да бъдем активни и да направим образованието по-приятно.“

Кампанията за свободно, модерно и демократично държавно образование формулира девет основни искания, които за момента представялват една концептуална карта, която да ръководи обособвянето на конкретни искания с помощта на организации, които имат вече опит в това. “Исканията, които внесохме днес в министерстовто, изглеждат по-обширни от тези, които представихме през април. Това е така защото климатичното образование по своята същност е всеобхватно – то не включва само образование за климата, а има отношение към повечето предмети и теми, които се изучават или бихме искали да започнат да се изучават в училище”, споделя Карагьозова.

В следващите месеци инициативата планира да се съсредоточи върху надграждане на кампанията чрез съвместна работа с ученици, учители, родители и организации от цялата страна. “Всеки, който се припознава дори донякъде в нашите искания, е добре дошъл да се включи. Ние сме тук, за да водим дискусия и, ако видим, че грешим някъде, да се поправим.”

Исканията на кампанията са изнесени в подробности на уебсайта на “Петъци за бъдеще България”

Текст: Петъци за бъдеще България
Снимки: Анастас Тарпанов

Сподели