Урбанотопия стартира мобилна версия на сайта за сигнали за проблеми в града

На 25 ноември Блулинк ще представи прототипа на версията за мобилни телефони на sofia.urbanotopia.eu. Платформата за решаване на градски проблеми в сътрудничество между столичани, Блулинк и отговорните институции този месец завършва пилотната си фаза. В петък, от 18,30 ч., в Унгарския културен институт разработчиците, партньорите и ползвателите на сайта ще обсъдят разширяването на обхвата на действие на платформата, техническото й развитие и мигрирането й в други градове, каквито идеи конкретно има за Варна и Враца.

Урбантотопия събра в началото на лятото български и хърватски програмисти, дизайнери, екоактивисти, журналисти и представители на админитрацията. За три дни те създадоха работещ прототип на система за подаване на сигнали за проблеми в града, решаването им и съвместна работа за по-чиста, здравословна и прозрачно управлявана градска среда. От тогава платформата „порастна”, като смени дизайна си, стартира ресурсна база, детайлизира картата и първите проблеми, за които е сигнализирано, вече имат решения.

Междувременно Блулинк и Столичен инспекторат подписаха споразумение, които ще позволява етапите от институционалните действия за решаване на проблемите да се следят в реално време - инспекторатът ще информира за еволюцията на решаването на подадените сигнали.

Сподели