Водородното лоби в ЕС харчи над 75 милиона евро на година

Ново изследване върху 100-те най-разточителни лобита в ЕС показва, че големите играчи с интерес към водородната енергия наливат над 75,75 милиона евро на година в лобирането пред европейските институции. За сравнение, финансовите лобисти в ЕС харчат около 38,75 милиона евро, посочва европейската изследователска организация Corporate Europe Observatory в свое прессъобщение.

Проучването е изготвено от Corporate Europe Observatory и WeSmellGas с помощта на данни на LobbyFacts. То е публикувано няколко дни, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви, че 99% от водорода в световен мащаб са произведени с помощта на изкопаеми горива. Делът на „зеления“ водород е едва 0,1%, или 0,08 милиона тона – много под целта на ЕС за 20 милиона тона до 2030 година.

„ЕС представя водорода като чудодеен лек, който ще ни избави от зависимостта ни от изкопаемите горива. Това обаче не е чистата истина: водородът може дори да засили тази зависимост. Знаейки, че в идните години водородът ще бъде произвеждан предимно с помощта на изкопаеми горива, петролните и газовите гиганти като Шел, Тотал, ЕксонМобил и техните лобисти ще използват нереалистичните цели, за да ни пробутат „мръсния“ водород“, казва Белен Балания – изследовател и активист от Corporate Europe Observatory. „Водородното лоби има вече немалко победи. Огромната му мощ и зловредното му влияние са изключително притеснителни в светлината на всички настоящи и бъдещи лобистки битки. То има интереси навсякъде – от водорода до суровините от изключителна важност“, допълва тя.

Проучването хвърля светлина и върху големите рискове от масовото производство на „зелен“ водород, тъй като то изисква огромни площи земя, както и несметни количества вода и възобновяема енергия. Около 33% от заводите за „зелен“ водород с капацитет над 1 гигават ще бъдат разположени в страни, които вече имат проблем с водоснабдяването, като например Испания, Намибия, Чили и Мароко.

„Едно е ясно – водородните планове на ЕС са параван за разрастване на неоколониалните практики за извличане на природни ресурси, в това число чрез масово отчуждаване на земя и използването на огромни количества вода и енергия в страните производителки“, подчертават от групата за климатична справедливост WeSmellGas.

„Кристално ясно е, че ЕС и финансираните от изкопаеми горива лобита нямат намерение да променят чудовищно несправедливата и замърсяваща система, която е в основата на климатичната криза. Новите планове са предвестник на нова ера на „зелен“ колониализъм, който ще задълбочи неравенствата, ще доведе до насилие и заграбване на имоти, а в същото време ще отклонява парите на данъкоплатците от истинските решения за възобновяема енергия, които биха ни помогнали да се справим с климатичните кризи и неравенствата в световен мащаб“, допълва още организацията.

Сподели