За свобода на интернет изразяване в Египет: Освободете Алаа!

Като член на Асоциацията за прогресивни комуникации (APC)  сме силно обезпокоени от репресиите над египетското гражданско общество, което се засилиха през последните седмици на фона на демонстрации, призоваващи президента Абдел Фатах ал Сиси да подаде оставка. Според Египетският център за икономически и социални права са арестувани приблизително две хиляди египтяни, включително изтъкнати защитници на правата на човека, адвокати и писатели, както и граждани, упражняващи правото си на протест. Властите също са ограничили достъпа до интернет услуги и са блокирали новини и политически уебсайтове като част от репресията.

Сред арестуваните е онлайн активистът и софтуер разработчик Алаа Абдел Фатах - приятел на АПК и дългогодишен защитник на правата на човека и социалната справедливост в Египет и на други места. Алаа посети БлуЛинк и България по време на годишната среща на APC, на която фондацията домакинства във Варна през 2005 г. БлуЛинк членува в APC от 2000 г.

Алаа отново арестуван

Алаа бе освободен от египетския затвор преди шест месеца, след като излежа петгодишна присъда за нарушаване на протестния закон на страната. След освобождаването, Алаа е бил подложен на сурови условия за пробация, по силата на които е трябвало да пребивава в полицейски участък привечер в продължение на 12 часа, без достъп до телефона или лаптопа си. Алаа използва хештага #Half_freedom, за да повиши осведомеността за условията си на пробация. Половината му свобода била намалена до нула когато е бил повторно арестуван в полицейското управление на 29 септември 2019 г..
"Трудно се намират думи, които да отговорят на болката и страха, които майка му, сестрите, приятелите и синът му изпитват", заяви Ариет Естерхуйсен, старши съветник по управление на интернет, политическо застъпничество и стратегическо планиране в APC. "Дълбока загриженост поражда фактът, че т.нар. държави, зачитащи правата на човека, не изглежда да реагират сериозно на тези произволни задържания ", добави тя.

Тъй като президентът на Египет Ал Сиси си осигури втори мандат през март 2018 г. и на фона на въпроси около изборния процес, силите за сигурност на Египет предприеха кампания на арести и сплашване срещу политически противници, мирни активисти, блогъри и други, които изразяват критики към правителството. Реакцията бе и срещу лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални активисти, артисти и предполагаеми или самообявили се атеисти. Ограниченията продължават срещу мирните публични събирания, като продължава кампания за смазване на групите, защитаващи правата на човека.
Според международната организация Human Rights Watch, правителството и държавните медии определят тези репресии като борба с тероризма. Властите са включили стотици хора и организации в списък на терористите и са иззели активите им за предполагаеми терористични връзки без изслушване или надлежен процес.

Репресии чрез закони и онлайн

Парламентът издаде рестриктивни закони, които още повече ограничават свободата на словото и достъпа до информация. През август 2018 г. Ал Сиси подписа репресивните  Закон засрещу кибер и информационните технологии и Закон за престъпленията(киберпрестъпността), които разширяват правителствения контрол върху потока на информация онлайн, като свиват пространството за обществен дебат и разрешава масово наблюдение.
Гражданското пространство също е изложено на увеличаващи се интернет ограничения. Това не е случайно. Част от това, което предизвика протестите, беше публикуването на видеоклипове, които изложи предполагаема корупция в правителството. Те бяха публикувани във Фейсбук от Мохамед Али, бивш контрагент на армията, който сега живее в самоналожено изгнание в Испания.

Както съобщиха Global Voices, от 21 септември Twitter и Facebook Messenger стават периодично недостъпни за местните доставчици на интернет услуги Telecom Egypt, Raya и Vodafone. Съобщава се, че приложенията за сигурни съобщения „Сигнал”  и “Телеграм“ са блокирани от 26 септември. NetBlocks също документира прекъсване на тези услуги и редица новинарски сайтове.

„Умишлено прекъсване на достъпа до интернет услуги, на които хората разчитат за достъп до информация, организиране, комуникация и документиране на злоупотреби от властите, е в противоречие с международното законодателство за правата на човека и трябва незабавно да прекрати“, казва Дебора Браун, която завежда политиките за застъпничество на APC. „Историята трябва да служи като урок, че отрязването на египтяните от общуването със света няма да намали волята и правото им да протестират мирно“, добави тя.

БлуЛинк подкрепя призива на APC към правителството на Египет да:

  • Уважава и защитава правата на египтяните да протестират, да се събират и да се асоциират онлайн и офлайн.
  • Прекрати произволни арести, освободете всички, които са били несправедливо хвърлени в затвора и гарантирайте надлежни права на процеса.
  • Гарантира свободата на изразяване и информация, включително чрез премахване на ограниченията за интернет услуги и уебсайтове, и се ангажира да не нарушава достъпа до интернет на египетските граждани.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели