Заместник-редакторката на БлуЛинк Велина Барова с награда в конкурса "Журналистика за развитие - 2021"

Заместник-редакторката на БлуЛинк Велина Барова получи втора награда в ежегодния конкурс "Журналистика за развитие" на Българската платформа за международно развитие и Центъра за развитие на устойчиви общности. Тя беше отличена за материала "Климатична справедливост за женски права", публикуван в "Евромегдан" - електронното издание на БлуЛинк за журналистика в обществен интерес. Традиционните журналистически отличия бяха връчени на церемония на 29 септември 2021 г. в София.

Основните теми на наградата „Журналистика за развитие – 2021 г.“ бяха свързани с развитието и политиките на ЕС и България по тях, проблемите на мигрантите и на малцинствените групи, неравенствата, правата на жените и премахването на бедността в страните извън ЕС.

Отличеният текст от редакцията на БлуЛинк обръща внимание на връзката между климатичната справедливост и правата на жените и на ефекта, който климатичните промени оказват специфично върху жените. Борбата за намаляване на увреждащите климата емисии е борба за женски права -  тази необичайна теза е защитена много добре, с умело съчетание на факти и силни словосъчетания с три ангажирани с темата жени, мотивират решението си организаторите на конкурса.

"Борбите на различните граждански движения често са свързани, като развитието в една област няма как да се случва без напредък и в останалите. Това показват и разказите на трите ярки героини от гражданското общество у нас. Радвам се, че чрез редакцията на БлуЛинк можем да разказжем тези истории, и благодаря на Българската платформа за международно развитие и Центъра за развитие на устойчиви общности за признанието", коментира Барова.

Първа награда в конкурса беше връчена на Калоян Константинов за материала „Как България съсипа ромите, а сетне ги обвини за разпада на държавата“, публикуван в Клин/Клин. Трета награда получи Десислава Ризова от bTV за репортажа „Войната за свещената земя“. Сред журналистическите материали се открои и разказът за Силсила Махбуб станала популярна след  актуалните събития в Афганистан. Това накара журито да присъди допълнителна награда на разказвачката на истински истории Александра Цанкова, която публикува в собствено интернет издание – TRUE STORY.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели