Зелената сделка е възможност България да модернизира изцяло икономиката си в следващите десетилетия

Възможността за трансформация на българската икономика с фондове по т. нар. Зелена сделка обсъдиха в неформална среда политически и финансови експерти, народни представители и природозащитници, по време на паралелно събитие на БлуЛинк по време на Националното събрание на ПП “Зелено движение” (ЗД) в Момина крепост, Велико Търново. 

На събитието под надслов “Зелени европейски перспективи”, Георги Стефанов, климатичен експерт и бивш началник на кабинета на вицепремиера по климатични политики, разясни защо е необходима актуализация на част от българското законодателство и синхронизацията му с целите на Зелената сделка. В частност, Законът за ограничаване изменението на климата (ЗОИК) е приет преди Зелената сделка (законът е на 8 години) – и в него не фигурират политики и мерки за постигането на целта на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Трябва в ЗОИК да бъдат включени обвързващи политики и цели за намаляване на емисиите

За да може България да изпълни поетите към ЕС ангажименти за декарбонизация, трябва в ЗОИК да бъдат включени обвързващи политики и цели за намаляване на емисиите. Без тях България ще пропусне много възможности да модернизира икономиката си с милиардите левове, предвидени за страната ни по фондове като Фонда за справедлив преход, Модернизационния фонд, Плана за възстановяване и устойчивост и т.н.

Вече имаме почти готов закон за изменение и допълнение на Закона за ограничаване на изменението на климата (ЗОИК). “Надяваме се в едно работещо Народно събрание той да получи подкрепа”, каза Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов по време на събитието.

“За първи път в Българската история климатичните политики получиха необходимото внимание. И това е благодарение на усилията на гражданските организации”, допълни Сандов. 

Мерките за ограничаване на изменението на климата не могат да се сложат само в едно министерство. Затова настоявахме и продължаваме да настояваме да има вицепремиер за климата. Тази позиция ни помогна в международните срещи много по-активно да застъпваме темата за климата, каза още Сандов.

Над 40 души присъстваха на публичното събитие и се запознаха със съвместните инициативи на “БлуЛинк” и ЗД. Участие в него взеха природозащитници, политически и финансови експерти, активисти, народни представители, делегати на ЗД и гости на форума.

Даниела Божинова, експерт по пряка демокрация и общински съветник в ОбС-Бургас, разказа за инициативите за разширяване на зелените политики в посока на защита на човешките и социални права, предприети от БлуЛинк през 2021 г. с помощта на Фондация “Фридрих Еберт” в София.

Идентифицираме възможностите за взаимодействие между природозащитници и правозащитници

“В очите на хората зелените са привилегированите деца на града. Затова беше много важно да идентифицираме възможностите за взаимодействие между природозащитници и правозащитници в България и Европа и пресечните точки на техните идеи,” каза Божинова.

Човешките и социални права са ключова част от зеления политически дневен ред в Европа. Това не бива да учудва никого, защото достъпът до чиста и здравословна околна среда е конституиран като човешко право в над 100 страни по света. Една от тях е България.

Изследването на “БлуЛинк” през 2020 г. идентифицира потенциалните застъпници за зелените политики сред защитниците за социална справедливост и права на жените, етническите и сексуални малцинства и мигрантите.

Аналитичните усилия на “БлуЛинк” допринесоха през последните месеци на 2021 г. проевропейски, демократични и зелени политически сили  да станат част от правителството, след като постигнаха компромис с българските социалисти и други партии, свързани с политическото статукво.

След презентациите на участниците последва дискусия на чаша био вино от Никополско, доставено от Албена Симеонова, биофермер и народен представител от ЗД. Тя сподели, че е сред малцината, които успяват да произведат вино от биологично отглеждано грозде.

Трябва да се опрости процедурата за кандидатстване и подкрепата към биофермерите

“В България за съжаление процентът на биопроизводители намалява поради недобрата политика. Трябва да се опрости процедурата за кандидатстване и подкрепата към биофермерите,” каза Симеонова.

Симеонова разказа и за нейна инициатива с Българска асоциация “Биопродукти” и Фондация “Биоселена” за въвеждането на повече биохрани в детските градини, болниците и социалните домове.

“В Европа в доста страни храните за детските градини, училищата, болниците, социалните домове са над 30 % биологични. В България предложихме на изпълнителната власт да започнем с 5 %, но засега нямаме съгласие.”

През 2022 г. Симеонова беше един от домакините на екипа на проекта DANUrB, чиято цел е популяризирането на местните традиции и храни и създаването на градски бранд “Дунав” , който да привлече туристи и да помогне за развитието на местната икономика. “БлуЛинк” изпълнява DANUrB в партньорство с организации в няколко държави в дунавския регион: Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватия и Словакия. Повече за проекта вижте тук.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели