„Зеленият октопод” направи първото си успешно предсказание

Десет минути, след като Андрей Ковачев, един от набедените от изданията, гравитиращи около Нова българска медийна група* за глава на „Зеления октопод”, обяви, че най-вероятният наследник на Тома Белев, като директор на парк Витоша ще е Снежана Петрова, беше обявен резултатът от конкурса за директор – новият ръководител на парка е Петрова. Тя е ландшафтен архитект, доскоро е работила в държавната фирма Агролеспроект.

На пресконференция в пресклуба на БТА на 24 февруари част от сочените глави на "октопода" – Петко Цветков, Андрей Ковачев, Борислав Сандов, зедно със съмишленици, декларираха че застават зад вече бившия директор на природния парк и смятат, че конкурсът е предрешен – формален начин да се отстрани неудобен служител, въпреки доказаните му професионални качества. Ковачев припомни, че издания като Всеки ден и Телеграф повече от месец повтарят, че разполагат с вътрешна информация, че Белев ще бъде сменен.

След като станаха ясни резултатите от част от конкурсите за директори на природни паркове, Ковачев продължи „предсказанието” си с думите, че Снежана Петрова няма да се задържи дълго, изборът й ще бъде обжалван, защото няма лесовъдско образование. Това може да накара властта да назначи за неизвестен период временно изпълняващ длъжността директор, а гражданите ще протестират, докато не се отмени опороченият според Ковачев, конкурс.

Гиргина Даскалова от БДЗП също прогнозира печелившия от конкурса в Сливен. Според нея на 6 март конкурсът за директор на природен парк "Сините камъни" ще бъде спечелен от Ирина Петрова, лесоинженер в дървопреработвателна фирма. Даскалова заяви, че и този конкурс е фиктивен и е с цел да бъде отстранен досегашният директор Иван Иванов, който не допуска злоупотреби в парка. Представителят на БДЗП допълни, че на територията на парка са извършени незаконни заменки и че има натиск за незаконно строителство и сечи.

Представителите на „октопода”, заявиха, че „нещо се мъти в Пирин” и обещаха скоро нови разкрития. Междувременно Отворен парламент, гражданска онлайн медия, съобщи, че разполага с доклад, според който правителството планира да извади минимум 12% от територията на Пирин от защитата на ЮНЕСКО.

Доклада може да свалите от тук (pdf).

Сподели