Журналист от БлуЛинк с награда от конкурса за зелена журналистика „Див Кестен“

За трета поредна година организацията „Зелени Балкани“ връчи наградите за зелена журналистика „Див Кестен“. През 2022 г. бяха отличени 20 журналисти, сред които и д-р Гавраил Гавраилов от редакцията на БлуЛинк. Официалната церемония за награждаване на победителите се състоя на 6 август във Враца.

Гавраил Гавраилов работи по различни теми, свързани с водещите ценности на БлуЛинк. В рамките на третото издание на конкурса той получи номинации в четири от категориите. Отличие получи за интервюто му с проф. Мухамад Юнус - бангладешки социален предприемач, банкер, икономист и лидер на гражданското общество, носител на Нобелова награда за мир през 2006 г. за основаването на Grameen Bank. Интервюто е публикувано на 20 януари 2022 г. в сайта на сп. "Икономически живот". Участието на един журналист в подобен конкурс е възможност да попадне сред голяма група от съмишленици, които "гледат в една посока", коментира Гавраилов. На церемонията всички финалисти се обединиха около идеята, че тяхната работа е обща кауза.

Целта на конкурса "Див Кестен" е да награди журналисти с принос в отразяването на теми за природата, Натура 2000, защитени видове и защитени територии в 5 категории: телевизия, радио, печатна медия, онлайн медия, гражданска журналистика - блог/влог. През 2022 г. участниците в конкурса бяха 109, разделени в 5 категории. Всеки номиниран журналист получи Сертификат за постижение в зелената журналистика. На победителите беше връчен и Плакет „Див кестен“.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели