Журналисти ще разследват екопроблеми с подкрепа от БлуЛинк

Оценки за въздействие, Натура, ВЕИ, замърсяване. Тези и други теми от сферата на опазването на околната среда постоянно са в новините и въпреки това остават хиляди въпросителни кой, как и защо разрешава или спира строеж, допуска замърсяване или налага защита на определен животински или растителен вид.

От февруари до юни 2012 г. БлуЛинк ще съдейства на разследващи журналисти от София и няколко областни града в разследвания на проблемни екоказуси. Рамката на инициативата ще са Оценките за въздействие върху околната среда – ОВОС. Тя не ограничава проекта, тъй като оценките са изисквани в най-различни случаи – строежи, туристическа инфраструктура, ВЕИ централи, действия в защитени зони, големи енергийни проекти и т.н. Дейностите се изпълняват в партньорство с вестник "Капитал", с подкрепата на фондация "Отворено общество" в рамките на конкурса „Повече плурализъм по време на криза”. Водят се разговори за партньорство и с Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски" и други висши учебни заведения и редакции.

„Спряхме се на ОВОС, защото, въпреки многобройните препоръки на експерти, тези оценки продължават да се изготвят под натиск, инвеститорите имат лостове да манипулират по един или друг начин оценката. А тя, веднъж приета, отваря вратата за некачествени, вредни и дори опасни проекти”, коментира Даниел Попов от Информационен и учебен център по екология, един от експертите-консултанти към инициативата на БлуЛинк. „Насочваме се не само към утвърдени, но и към млади журналисти и студенти, които искат да развиват професионална разследваща журналистика и качествена медийна среда”, споделя Павел Антонов, журналист и съучредител на Блулинк. Проектът ще стартира през март със среща на екипа, консултантите, водещи журналисти, сред които и дългогодишният природозащитен кореспондент на "Гардиън" Пол Браун. "Целта е да вдъхнем живот на залинялата качествена журналистика у нас и да запалим интереса на колегията към природозащитните разследвания", допълва Антонов.

 


 

Сподели