За освобождаване за природозащитника Евгени Витишко и прекратяване на съдебния произвол над гражданските и природозащитни активисти в Русия

ОТКРИТО ПИСМО

ДО ВЛАДИМИР ПУТИН, ПРЕЗИДЕНТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
ДО ЖАН-КЛОД ЮНКЕР, ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
ДО РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Природозащитникът Евгени Витишко излежава присъда в наказателна колония заради гражданските си действия в защита на законите и природата на Русия. Заедно с колегите си от организацията “Ековахта по Северен Кавказ” Витишко вади на показ нарушения на екологичното законодателство при добилия широка известност случай на незаконно строителство на извънградската къща от губернатора на Краснодарския край върху земя от горския фонд, който не е предназначен за строителство, както и при строителството на спортни и инфраструктурни обекти за Олимпиадата в Сочи. Руската, европейската и българската общественост е длъжна да му окаже подкрепа.

През юни 2012 г. Туапсинският градски съд осъди активистите Витишко и Газарян на три години лишаване от свобода условно за “нанасяне на щета на оградата”, издигната около извънградската къща на губернатора на Краснодарския край Александър Ткачев, построена и оградена в парцел, регистриран като терен за общо ползване. През 2011 г. Витишко и негов колега от “Ековахта по Северен Кавказ” провеждат обществена проверка на горския фонд, прилежащ към парцела, чийто арендатор е губернаторът Ткачев. За да привлекат вниманието към незаконното строителство, еколозите нанасят надписи върху металните ограждения в гората: «Саня е крадец», «Това е нашата гора», «Това е нашата земя». Активистите демонтират също така една от секциите на оградата, за да проникнат на територията, до която по закон трябва да бъде обезпечен свободен достъп на гражданите.

На 20 декември 2013 г. същият Туапсински съд замени условната присъда с три години престой в наказателна колония, като се обосновава с нарушение на режима на условното наказание. Обжалмането и касацията във висшестоящи инстанции не дадоха резултати.

Последното знаково и отново незаконосъобразно решение бе взето от Краснодарския краеви съд на 24 септември 2014 г. То остави присъдата без промяна, въпреки обжалването й от страна на Прокуратурата, която изиска отмяна на решението на Туапсинския съд за замяна на условната присъда с ефективна поради липса основания. Предстои обжалване, но е видно, че съдът в даденото дело не е независим и се поставя в услуга на администрацията на Краснодарския край.

Разследването на нарушения на екологичното законодателство и на факти на корупция сред регионалните и национални власти не е престъпление, а право и дълг на всеки гражданин на демократична страна. Ролята на съда е да въздава справедливост, не да пази интересите на администрация, губернатори и членове на държавното ръководство от граждански контрол.  Присъдата над Витишко и отказът да бъде отменена, въпреки искането на Прокуратурата, е ярък пример на политически мотивирани съдебни решения в Русия, целящи потискането на гражданската активност и премълчаващи за корупционната дейност на властите. Това води до пряко нарушаване на човешките права на гражданите, произвол и беззаконие. Практиката на ограничаване на свободата чрез задържане и лишаване от свобода за непропорционално тежки срокове на граждански активисти, упражняващи свободата си на изразяване чрез публични протести, представлява реставрация на порядки от времето на потиснически режими в средновековна Русия и СССР, които нямат място в 21 век.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ПРЕЗИДЕНТИ,

Осъждаме незаконната присъда над руския активист Евгени Витишко. Молим за Ваша решителна намеса за незабавно освобождаване на Евгени Витишко и други активисти за граждански и екологични права. Настояваме с Ваша подкрепа да бъде прекратена практиката на използването на съда за репресии над на природозащитни и гражданските активисти в Русия.

 

С УВАЖЕНИЕ,     

 

29.09.2014 г. София

 

ПАВЕЛ АНТОНОВ, УПРАВЛЯВАЩ РЕДАКТОР, BLUELINK.NET

ТОМА БЕЛЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС, АСОЦИАЦИЯ НА ПАРКОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ

КСЕНИЯ ВАХРУШЕВА, ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ФОРУМ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО "ЕС - РУСИЯ"

ПЕТКО ЦВЕТКОВ, ЧЛЕН НА ИЗПЪЛНИТЕЛНО БЮРО, БЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ ЗА БИОРАЗНООБРАЗИЕ

ИВА АЛЕКСАНДРОВА, СТАРШИ АНАЛИЗАТОР, ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

БОРИСЛАВ САНДОВ, СЪПРЕДСЕДАТЕЛ, ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ "ЗЕЛЕНИТЕ," ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗЕЛЕНИ

EЛЕНА ДЯНКОВА, СДРУЖЕНИЕ "СПРАВЕДЛИВОСТ 21," ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС

 

И следните граждани, активисти, журналисти и представители на обществени организации, подкрепили писмото чрез електронния формуляр по-долу:

Подпиши петицията
Сподели