Бдение пред съда срещу добива на газ в Добруджа

Дата: 
Mon, 2021-04-19 10:00 - 11:14

Граждани се организират за бдение пред Административен съд – Варна, в понеделник – 19 април, от 10 ч. Тогава е насрочено делото на „Русгеоком БГ“ срещу Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна (РИОСВ). Фирмата-инвеститор обжалва решението, с което не е одобрено инвестиционното й предложение за проучване и добив на газ в четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ на територията на област Добрич.

По време на 11-ото заседание в понеделник предстои изслушване на вещото лице по здравно-екологичната експертиза. На предходното през януари съдът изслуша и прие експертизите на 6 вещи лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик, по представените от тях екологична и комплексна съдебно-техническа експертиза.

Близо 300 души са заявили интерес или присъствие във Фейсбук събитието „Добруджа – ЗАЕДНО да спасим безценната Българска земя“, в което се призовават гражданите за подкрепа и съдействие. В събитието е записано „Добруджа ще бъде унищожена! От изхода на това дело зависи най-плодородната ни земя, житницата на Европа и нашето Бъдно!“.

 Повече информация на https://ecovarna.info/priziv-za-bdenie-pred-administrativnia-sad-sreshtu-dobiva-na-gaz-v-dobrudzha/.

Сподели