От Русия към ЕС? Медиен и онлайн натиск срещу защитниците на човешките права и околната среда в България

Дата: 
Wed, 2021-11-10 14:00 - 17:00

Продемократичните участници в гражданското общество бяха подложени на постоянен натиск през последните няколко години в Русия и тревожно много страни членки на ЕС. Дискусиите, които отричат европейските ценности и поставят под въпрос демокрацията, социалната солидарност и принципите на равенство, се налагат агресивно от средствата за масова информация - до голяма степен хванати и контролирани от олигархичните среди в Източна и Южна Европа.

Някои казват, че опресивната политика, създадена от Кремъл, се прехвърля в уязвими страни от ЕС. Други виждат неспособността на ЕС да защитава собствените си основополагащи ценности и принципи или дори да предотвратява злоупотребата със собствените му структурни и кохезионни фондове от алчни местни елити и използването им за антиевропейска пропаганда. По време на събитието защитници на правата, околната среда и свободата на медиите ще обменят мнения и анализи и ще сравнят работещи решения.
Кръглата маса е част от програмата за 10-годишнината на Граждански Форум ЕС-Русия (www.eu-russia-csf.org), на който БлуЛинк е член.

Формуляр за предварителна регистрация в събитието - https://zoom.us/meeting/register/tJMvd-qsqTIsGdBzXYHkJFYlIoqIGmmngXQR?_x...

Езици: български, руски (Събитието ще се проведе със симултанен превод).

ПРОГРАМА

14:00 - 14:20 - “Въведение в дискусията за противодействието на натиска и омразата срещу защитниците на правата на човека и природозащитниците и ролята на медиите”
Павел Антонов, изпълнителен редактор/съосновател, Блулинк
Анна Севортян, изпълнителен директор, Граждански Форум ЕС-Русия
Ксения Вахрушева, ръководител на проекти, Блулинк
14:20 - 14:50 - Анна Шароградская, Институт за регионална преса, „Техники, използвани в руските онлайн медии за натиска на граждански организации”
14:50 - 15:10 - Представител на Клуб Z (tbc)
15:10 - 15:30 - Николета Даскалова, “Граждански активизъм в България: медийни и онлайн безпокойства” (Фондация “Медийна демокрация” / BlueLink / APC)
15:30 - 15:50 - Фабио Теларико, изследовател, стажант в BlueLink, „Демитологизиране на “русификацията” на отношението на българските медии към гражданското общество”
15:50 - 15:00 - Пауза - неофициален чат с чай/кафе
16:00 - 16:10 - Андрей Калих, Опитът на независими журналисти в Русия
16:10 - 16:50 - Дискусия
16:50 - 17:00 - Заключения и закриване

Контакт: Ксения Вахрушева, ръководител на проекти, BlueLink.net, +359886841706, ksenia [at] bluelink [dot] net

Сподели