Протест срещу худроразрива/фракинга пред Румънското посолство

Дата: 
Thu, 2012-01-26 12:00 - 13:00

България постигна забрана на технологията хидравличен удар / хидроразрив / хидрофракинг в решение на Народното събрание от 18 януари 2012 г. Това обаче далеч не решава проблемите с шистовия газ. Защо:

1. Това е само решение, прието броени дни след като правителството беше категорично ЗА добива на шистов газ. Също толкова бързо, колкото бе прието, то може да бъде тихомълком отменено. Затова гражданската инициатива за забрана на хидравличния удар продължава да се бори до приемане на забраната със закон. За да бъде отменена законова забрана, е нужно значително повече време, отколкото за отмяна на подобно решение, и освен това законовите изменения трудно минават незабелязано, въпреки зачестилите напоследък опити за пришпорено прокарване на спорни изменения (напр. поправката "Витоша Ски"). Нещо повече, според текста на решението, то влиза в сила с обнароднването си в Държавен вестник, което още не е факт и не е известно кога ще стане факт. Това значи, че решението още не е в сила и следователно към този момент фракингът е напълно разрешен.

2. Румъния е дала разрешения за сондиране над същия този водоносен хоризонт (на прост език: "подземно езеро") малм-валанж, който неистово се борим да спасим от отравяне и който е единственият източник на вода за почти цяла Североизточна България. Водоносният хоризонт се простира не само под Североизточна България, но и под Югоизточна Румъния, където Шеврон планират да сондират още през тази година.

Изключително важно е да продължаваме с усилията си да спрем фракинга и да информираме обществеността за рисковете и за развитието на събитията.

Първата ни стъпка сега е протест пред Румънското посолство в София на 26 януари, четвъртък, от 12 до 13 ч. Ще настояваме Румъния да изпълни задълженията си по международни конвенции и европейски директиви за трансгранична оценка за въздействието върху околната среда и да не допуска отравянето на общия, жизненоважен водоизточник на Североизточна България и Югоизточна Румъния - водоносния хоризонт малм-валанж. Каним всички да се присъединят към протеста, защото ако Румъния допусне сондиране през общото подземно езеро, водата на Североизточна България ще бъде безвъзвратно отровена. Гражданите на Румъния, където продължава информационното затъмнение по въпроса за шистовия газ, вече започват да осъзнават опасността, в която се намират, и се вдъхновяват от нашия досегашен успех. Нека заедно с тях спрем безумието хидравличен удар!

Междувременно продължава и подписката за забрана на фракинга и на нагнетяването на въглероден диоксид под земята и изобщо за адекватна актуализация на Закона за подземните богатства.

Сподели