Работилници за устойчивост: хвърчила, торбички, козметика

Дата: 
Thu, 2017-07-20 18:00 - Wed, 2017-07-26 20:30

С радост ви каним да се включите в свежите летни събития на Екологично сдружение За Земята в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“.
Започваме в малкия и спокоен Синеморец с работилници за хвърчила, текстилни торбички и натурална козметика за лятото. Предстоят работилници в Бургас и Варна през август.

Какво и кога:
- 20 и 25 юли изработка на хвърчила от излезли от употреба кайт сърф крила
- 21 и 26 юли направа на текстилни торбички от излезли от употреба кайт сърф крила
- 22 юли приготвяне на слънцезащитно олио с натурални съставки
- 24 юли приготвяне на репелент против насекоми с натурални съставки

Къде:
Всички работилници започват от 18 часа в Студио Море, ул. Каланджа 27 в село Синеморец на южното българско Черноморие.

Как:
Материалите и инструкциите са от нас, от вас е любопитството и желанието да се забавляваме, учим и създаваме устойчиви решения и практики. Дейностите са подходящи за малки и големи.
Осигурени са хладни напитки и лека почерпка.
Участието в една работилница е срещу дарение от 5 лева.

Защо:
Ежедневно използваме пластмасови изделия за еднократна употреба – найлонови торбички, чаши, прибори, сламки или такива с кратък живот – всякакви видове опаковки, домакински принадлежности, детски играчки и т.н. Те бързо се превръщат в нежелани вещи и попадат освен в кофата за боклук и на улицата, по пътеките в гората, в реките, на плажа, в морето, и дори в човешкия организъм. Това води до масирано замърсяване на околната среда с пластмасови отпадъци, което е:
- визуална деградация на пейзажа;
- предпоставка за наводнения поради задръстване на речни корита с боклуци;
- опасност за стотици хиляди морски обитатели, които умират, защото бъркат пластмасовите отпадъци с храна;
- заплаха за човешкото здраве, защото пластмасовите микро-частици се натрупват в организма чрез консумацията на морска храна;
- загуба на ценни ресурси, които могат да бъдат употребени повторни или рециклирани;
Изброените конфликти представляват малка част от негативните последици. За да се борим с тях, от За Земята популяризираме и прилагаме подхода “Нулеви отпадъци”. Това е стратегия комбинираща общностни практики, като повторно използване, поправяне, рециклиране, обезвреждане и компостиране, с индустриални практики като елиминиране на токсини и промяна в дизайна на продуктите и опаковките.
Работилниците, които ви предлагаме, демонстрират как можем да използваме излезли от употреба пластмасови изделия, като създаваме от тях нови продукти и как да избегнем използването на козметични продукти в пластмасови опаковки за еднократна употреба, като създаваме натурална козметика и я съхраняваме в контейнери за многократно ползване.

Събитията подкрепят кампанията на За Земята и Грийнпийс България „Свободни от пластмаса“. Те се случват в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Проектът цели да насърчи неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

За допълнителна информация и въпроси:
Драгомира Раева – 0885 91 36 36
dragomira[at]zazemiata.org


Приятели на Земята България благодари на финансовата помощ на Европейския съюз. Съдържанието на това събитие и на представените материали не отразява позицията на Европейския съюз. Европейският съюз не носи отговорност за предоставената информация по време на събитието.

Сподели