С образи и думи: обучение за графично записване и фасилитиране

Дата: 
Thu, 2018-01-18 09:00 - Fri, 2018-01-19 17:00

В духа на неформалното учене от За Земята ви каним да опознаем и експериментираме с методите на визуалната комуникация: графично записване и фасилитиране.
Обучението е въвеждащо в двете теми, като дава теоретична и практична основа за развитие на умения.
Убедени сме, че визуалният език е най-силното, въздействащо и запомнящо се средство в общуването между хората, което е използвано още от пещерния човек. Образите и символите са универсални и интуитивни. Научаваме се да ги разпознаваме още преди да се научим да разбираме и да боравим с думи. Затова методите на визуалната комуникация са безценно средство за предаване на информация и споделяне на знание в най-различeн контекст: обучения, презентации, дискусионни панели, вътрешни срещи, големи конференции. Резултатът винаги е впечатляващ: ясен, ефективен и запечтващ се в съзнанието образ на споделеното вербално съдържание чрез ангажиращ процес на включване. При това творческата енергия стимулира обмена на идеи, а аналоговото изобразяване сближава хората и радва сетивата.
Чрез това обучение от За Земята искаме да насърчим повече хора да използват графичното записване и фасилитиране в праткиката си.

КАКВО ще се случи?
През двата дни на обучението в малка група и с помощта на опитни обучители ще се запознаем с различни аспекти от графичното записване и фасилитиране, като направим лични опити за визуализиране.

Ще работим по следните теми:
- Защо графично записване и фасилитиране?
- Материали: видове и какво е важно при избора на маркери, флумастери, пастели и други?
- Основни техники: как се ползват геометрични форми за представянето на логическа рамка и логически взаимовръзки?
- Как да изобразяваме хора: човечета статични и динамични, сами, в контекст, в групи?
- Как да изобразяваме неодушевени предмети и явления с прости символи?
- Как да преведем абстрактно съдържание и емоции на езика на образите?
- Силата на шрифтовете: кога какво да ползваме за конкретните цели?
- Цветове: кога да визуализираме в цвят? Как да използваме и комбинираме цветовете?
- Създаване на собствен речник.
- Записване на живо - какво да запишем, за да подпомогнем групата в постигането на целите й?
- Дигитализиране на изображенията за дългосрочно и достъпно ползване.

ЗА КОГО е обучението?
- За хора, който вярват в силата на образите и искат да развият умения за визуализиране на идеи и успешното им използване в групови процеси за постигане на значими решения и цели.
- За тези, които обичат да си драскат, като така изобразяват усещанията си и синтезират важна информация.
- За хора, които смятат, че не могат "ама изобщо" да рисуват, но са вдъхновени от въздействието на изображенията и искат да отключат потенциала си в тази посока.

КОЙ ще ни обучава?
Своя опит и умения с нас ще споделят Христина Попова и Розалина Недкова от 500 markers. Te вярват, че всяко едно събитие е по-пълноценно и смислено, когато в случването му се използват графичното записване и фасилитиране. Посветени са на това да развиват и правят достъпни методите за по-голям брой хора. Христина си води записки с рисунки (doodling) от години, а неотдавна решава да превърне тази страст в професия. В момента продължава да се развива под менторството нa Pierpaolo Barresi oт Yobi Scribing. Розалина се занимава с изкуство от малка и използва визуализирането като допълнителен инструмент в работата си като обучител през последните 3 години.

КАКВО е осигурено?
- Всички материали, необходими за двата дни на обучението.
- Допълнителни материали за последващо развитие и надграждане на уменията.
- Приятна творческа среда.
- Вдъхновяващи обучители.
- Освежаващи напитки и подкрепящи креативната енергия обяди.

КАК мога да участвам?
Можете да заявите участие като се регистрирате тук до 15 януари: https://goo.gl/forms/EF7ZdENZfzMwwcyl1
Местата са ограничени до 20 и записвания се приемат до запълването им.

ТАКСА
Участието е срещу дарение от 90 лева, с което покриваме част от разходите за курса. Сумата се заплаща предварително по банков път или в офиса на За Земята. Благодарим.

За Земята: Училища за готвене се случва в рамките на проекта „Училище за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Той цели да насърчи използването на неформални методи за екологично образование с акцент върху практически знания и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат хората и природата.
Проектът е съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на тази публикация е на За Земята. Предоставените материали и информация не отразяват гледната точка на Европейския съюз.

Сподели