Сеч в Младост-2

Дата: 
Mon, 2014-06-23 (All day)

В МЛАДОСТ-2 ИЗСИЧАТ ГОРИЧКА, ЗА ДА СТРОЯТ БЛОКОВЕ ТИП „КИТАЙСКА СТЕНА”!!!
В столичния квартал Младост-2, точно на последната спирка на автобус № 306, през следващата седмица ще бъде изсечена горичка с няколко десетки дървета, за да се построят два големи жилищни блока. Смятаме, че унищожаването на природни дадености, за да увеличи населението на един и без това пренаселен квартал е непростимо!
Горичката, чието изсичане е планирано, представлява естествена връзка между парк „Сто години София” и бъдещия парк „Въртопо”, което за град като София е една изключителна придобивка. Знаем, че парк „Въртопо”, чието изграждане се планира още от 80-те години на миналия век, не е на дневен ред за общината, но все пак присъства като такъв в приетия ПУП и се надяваме да не се стигне до премахването му в близко бъдеще. В последните години всички подстъпи от квартал Младост към парка  бяха плътно застроени и въпросната горичка остава единственото място, където може да бъде входа към парка. Сигурни сме, че ако това стане, общината ще получи благодарностите на десетки хиляди софиянци за десетилетия напред.
Районът около предвидения за застрояване участък носи всички белези на пренаселен квартал. Блоковете са близко един до друг, движението – особено по улица „Свети Киприян” – е много интензивно и, разбира се, липсват места за паркиране, поради което хаотично паркиралите автомобили допълнително затрудняват движението, особено на градския транспорт. Въпреки че понякога идва паяк да вдига колите, пречещи на автобус 306 да завива, много често движението му е блокирано.
Заселването на още няколко десетки семейства в района със сигурност ще усложни много решаването на тези проблеми!
Планираното застрояване ще бъде още една крачка напред в обезобразяването на град София, което се извършва от няколко десетилетия насам.  Възражението  относно разрешение за строеж в кв. 1а, УПИ ХV-4168, което беше подписано от живеещи в блок 242 и предадено в община Младост, остана без последствия: във всеки случай ние не получихме отговор.
Има едно компромисно решение: достатъчно е да се преработи проекта и да се построят по-малки сгради или само една сграда. Тогава горичката и зелените площи около нея може да останат. По сегашния проект обаче се предвижда да се построят два дълги блока с по няколко секции, тип „китайска стена”.

P.S. Прилагаме снимки на въпросната горичка.

Сподели