Връчване на наградите "Свободен електрон" за 2017 г.

Дата: 
Fri, 2017-11-10 18:00 - 19:00

Фондация „БлуЛинк” ще връчи ежегодната си награда „Свободен електрон” за постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Тази година традиционното отличие цели да поощри стратегическото използване на интернет за развитие на зелената икономика. Отличията за 2017 г. ще бъдат връчени на 10 ноември 2017 г., от 18:00 часа в хотел "Форум" в София, в рамките на международна конференция на тема „Екоиновации за зелена икономика и споделен просперитет“.  

Освен наградата на Управителния съвет на фондация "БлуЛинк", ще бъде връчено и отличие за номинацията, събрала най-широка подкрепа в публично гласуване на страницата на фондацията във Фейсбук. Крайният срок за гласуване за Наградата на публиката е до 24.00 ч. в четвъртък, 09.11.2017 г.

Наградата „Свободен електрон“ отличава личности, организации, медии и други с върхови постижения в използване на интернет и комуникациите за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net. Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк".

 

Номинираните за лауреати на наградата за 2017 г. са:

 

AirBG.info

Иновативна гражданска и професионална инициатива, която цели да изгради независима мрежа от сензори за фини прахови частици. С помощта на дигитална карта, инициативата визуализира данните за качеството на въздуха в различните райони, като дава навременна и актуална информация.

 

WWF България

WWF България отстоява позиции по всички значими теми и проекти, свързани с екологията, като привлича силна обществена подкрепа. През 2017 г. организацията демонстрира активна работа в областта на зелената икономика, като през м. юни в София беше проведен международният форум "Economy for a Living Planet". 

 

 

Кампания "Да спасим Кресненското дефиле"

От 1997 г. насам кампанията отстоява в интернет зелената икономическа визия за региона на Кресна, както и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща и медийна и политическа мощ.

 

 

Тома Белев

Чрез успешната употреба на социалномрежова и електронна комуникация Тома Белев се е превърнал в човек-медия. Той огласява факти, гледни точки, данни, в интерес на природата, демокрацията, гражданското общество и социалната справедливост, отстоява принципите и ценностите на обединена Европа, изобличава корупционни, олигархични и политически злоупотреби с властта, медиите и законите.

 

Илиян Илиев

Илиян Илиев е председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), Варна. Активно използва онлайн медиите като инструмент за разпространяване на информация за възможностите на употреба на ВЕИ в домакинствата

Сподели