Добави новина или коментар

Споделете нещо актуално, коментирайте проблем, случай, тенденция...

 

Вашите текстове ще се появяват хронологично в централния блок на сайта, "Общност".

Новината е и журналистически жанр. Ако искате текстът ви да е обективен и удобен за четене и цитиране в интернет, може да използвате модела на писане на журналистическа новина.

Моделът е наречен “обърната пирамида”. Текстовете, писани по този начин, съдържат най-важната информация в началото, във водещия параграф, наречен още “лийд”. Добре е този първи абзац да отговаря на 6 въпроса, описващи дадено събитие: кой, какво, къде, кога, как, защо.

Всеки следващ параграф дообяснява първия. Статията се структурират по-важност, а не по хронология. Този модел е  удобен за интернет, защото на който и абзац да спре да чете потребителят, той пак ще е разбрал основният смисъл, най-важното от информацията.

Новинарските текстове разчитат изключително на принципа на обърнатата пирамида, като добавят към нея удобството на линковете, разположени вътре в текста и на допълнителните връзки след края му.

Работещите заглавия са кратки, точни и информативни. Те наподобяват лийда, но съдържат само по-важната част от него. Въпреки това не бива да се отказвате от интересните заглавия, когато биха послужили на нашите цели. Затова изборът им трябва да се определя според ситуацията и темата, за която пишете. Обикновено е излишно да използвате прилагателни в заглавията. Глаголът в заглавието обаче го динамизира и го прави по-примамливо за читателя.

Ако обаче не искате, нямате време или не виждате смисъл да ползвате този модел, все пак не се колебайте да публикувате. Например едно заглавие с  линк към интересно видео, може да е много важно, интересно, навременно.

Изберете "Създай новина" от линковете в менюто, заместващо хедъра на регистрираните потребители. След като изберете заглавие, категоризирайте текста си. Засега основните раздели ще бъдат Околна среда, Права, Свобода в интернет. Изберете подкатегория / категории от тях. Може да изберете повече от една като задържите бутона Ctrl.

За да опишете по-добре текста ви - например с място на случването, с конретен постоянен участник в тема в развитие, със закон и т.н. може да добавите и свободни тагове. Отделяйте думите със запетаи.

Илюстрирайте публикацията си със снимка, лого или друг вид изображение. През "Основна снимка" може да качвате файлове до 50 MB. Системата за управление на съдържанието поддържа форматите png, gif, jpg и jpeg и ще оразмери снимките, които са по-широки от 1024х1024 пиксела.

За да добавяте прикачени документи и друга контекстуална информация, може да използвате опции като "Качи документ", "Напиши становище" и да вкарате в текста си линкове към тях.

Да публикуват новина или коментар могат само регистрираните потребители. Ако не сте се регистрирали, направете го от тук: Регистрация.

Сподели