БлуЛинк на мирен марш за Украйна

БлуЛинк подкрепя Мирното шествие за Украйна в четвъртък, 24.03.2022, от 18:30 на пл. Независимост в София и в събота, 26.03.2022 от 14:00 пред Община Варна, от 14:00 от улица "Райко Даскалов" 53 в Пловдив, от 16:00 на площада "Тройката" в Бургас и от 18:00 между сградата на Общината и Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново.

Изданието ни за журналистика в обществен интерес Евромегдан ще го отрази във фейсбук канала си @Еvromegdan. А членовете на екипа ни ще бъдат там като хора и европейски граждани.

Защо за Украйна

БлуЛинк бе създадена в края на 1990те за да подпомага демокрацията, опазването на околната среда и прилагането на ценносттие на обединена Европа като развива способността на гражданското общество за стратегическо използване на интернет. Като организация работим рамо до рамо с украинските ни партньори от самото начало. Още през 1998 г. споделихме опита и визията ни за дигитален мрежов обмен между съмишленици с природозащитните организации в Днипропетровск - първата ни задгранична мисия. Още тогава усетихме колко сходни са реалностите, в които работим в България и Украйна, колко си приличат мечтите ни за европейско бъдеще, колко близки езици говорим. Спомените от трагедията в АЕЦ Чернобил бяха пресни, страните ни бяха засегнати от нея тежко - Украйна по-тежко! 

После си съдействахме за разширяване на гражданския достъп до решения, информация и правосъдие за околната среда, в рамките на конвенцията от Орхус. По пътя към европейска интеграция срещахме пречки и проблеми, които трябваше да разрешаваме заедно през годините.  Съпротивата беше свирепа, но в Украйна - по-свирепа! Триумфирахме, когато България стана част от ЕС през 2007, без да подозираме, че ни чакат десетилетия на "стабилност" и безвремие, в които ценностите и принципите на обединена Европа ще бъдат сведени до пладнешко "усвояване" на еврофондове от уж проевропейските ни управници.

От украинци сме черпили и познания и подкрепа - например през 2010 г., когато младата журналистка и активистка Ханна Хопко ни разказа за опита им в борбата с тютюневата зависимост. Последвахме съвета й и не след дълго върнахме забраната за пушене на закрито, отменена от тютюневите лобисти.

През 2012 бяхме шокирани от убийството на украинския екоактивист Владимир Гончаренко. А през 2013 Ханна и останалите ни украински приятели бяха на барикадите. Решимостта на украинския народ да върви по пътя на европейските и демократични ценности ни вдъхнови до степен, че нарекохме изданието ни за журналистика в общестев интерес "Евромегдан" - по името на киевския Евромайдан през ноември 2013 г. Критикуваха ни, не било ясно какво ставало там.

За нас беше ясно: мегдан/майдан е дума с древен персийски произход, с която и ние и украинците сме наричали през вековете мястото, където свободно се събираме и говорим. Европа символизира стремежа ни да съхраним тази свобода завинаги, да преборим мракобесието и корупцията. 

Тази борба се оказа трудна. Особено трудна Украйна! Нямаше как да останем безразлични, когато се води война срещу народ и държава в Европа, избрали своя европейски демократичен път на развитие,  заяви Павел Антонов, Управляващ редактор и съучредител на мрежата, още на първата акция за солидарност пред посолството на Украйна в София на 26.02.2022.

Оттогава БлуЛинк търси и огласява фактите и гласовете на гражданските активисти и жертвите на войната в Украйна. И не само в Украйна. Защото войната е срещу всички, които са избрали европейски път - в Европа, в България, но също в Русия и навсякъде по света.

На снимката: Ханна Хопко, активист, журналист, депутат, по време на протест в Киев преди войната.

Шествие за мир

Все повече гласове днес громят пацифизма, величаят битката и възмездието. Войната не оставя друг избор. Освен смърт и разруха, тя носи опустошаване на човешката същност. Вади на повърхността всички мрачни инстинкти, които сме се старали да изкореним и забравим. Ликвидира хуманността, респекта към човешкия живот и достойнство.

А неслучайно те са сред основните ценности на обединена Европа, заедно с опазването на мира! Войната сама по себе си е удар по тях. Освен, че вече ни отнема мира, тя мачка нашите европейски ценности. Принуждава ни да мразим, да дехуманизираме, да убиваме. Принизява всеки от нас до анонимна принадлежна единица от някакаква маса -  чието лично мнение, стремления, живот, е без значение и без стойност. 

Ако постигне това, агресорът ще ни е надвил, ще ни е подчинил с уродливия си, човеконенавистен, антидемократичен морал.  Той точно това цели. Знае, че с оръжие няма да успее и насочва всичките си усилия за да ни пречупи отвътре, независимо от изхода от самата война. Не можем да допуснем това!

Не можем да зачеркнем човека, да го убием в съзнанието си, преди още някой да е натиснал спусъка. Украинец, руснак, българин, евреин, афганистанец, американец, ром, религиозен, мъж, жена, транссексуален, всеки човекът има значение, има достойство и право. На живот. Пацифизмът днес не означава капитулация, а отстояване на мира като център на нашия човеколюбив, свободолюбив и миролюбив светоглед.

Затова сме на Мирното шествие за Украйна:

24 март, четвъртък: в София, Площад Незавимост, 18:30 ч,
26 март, събота:
  • Варна, Община Варна, 14:00 ч,
  • Бургас, площад „Тройката“, 16:00 ч,
  • Пловдив, улица „Райко Даскалов“ 53, 14:00 ч,
  • Велико Търново, между сградата на Общината и Факултета по изобразителни изкуства, 18:00 ч.

 

Сподели