По-силни и уверени през 2023!

Война. Рат. War. Guerra. Ужасното значение на тази дума хвърли черна сянка върху отминаващата година: страдание, гибел, насилие и разруха. Война не само срещу Украйна. Срещу човечността, свободата и разума. Срещу ценностите на обединена Европа, които се заехме да отстояваме преди 25 години с мрежата за гражданско действие BlueLink.net, наред с демокрацията и околната среда.

Войната им нанесе тежко поражение, независимо кой  е победител и кой победен. Защото при война всички те стават маловажни. В БлуЛинк продължихме да подпомагаме гражданската борба срещу промените на климата, дискриминацията, замърсяванията, корупцията и тютюневата зависимост. Подкрепяхме гражданския контрол и достъп до управление и законност, независимата журналистика, социалната справедливост, опазването на природата и дунавското културно наследство. Насърчихме изкуство за социална промяна. Без да забравяме, че у съседите гори кървав пожар и хвърля искри към Европа.

Войната сякаш бързо потуши порива за по-добро управление без клиентелизъм, олигарси, източени банки, изсечени планини и бетонирани плажове, без пробити закони, парализирани институции и медии-бухалки, които обслужват токсичното статукво. Вместо това от екраните на телевизори и смартфони ни отново ни полазиха  лицемерни увещания да се примирим с него, съчетаващи безскрупулна алчност с милиционерски национализъм. И по-лошо: призиви България да изостави европейската си ценностна ориентация и да преклони главица пред кремълския ядрен ятаган.

Да, Европейският съюз не е безупречен. Той лесно съдейства на едни или други печалби и по-трудно отстоява солидарността, равенството, свобода, демокрацията, човешките права и достойнство. Но тъкмо те са основополагащите му ценности, тях бранят институциите му. Европа уж няма собствена отбрана, но успя да се консолидира около тях, да опази енергийната си независимост, да се опълчи на агресията и демагогията на стари и нови самодържци. И въпреки криволиченето и колебанията на управляващите, българите оставаме неразделна част от семейството на свободните европейски граждани.

Затова можем да погледнем с надежда и оптимизъм към Новата 2023 година. И да си пожелаем в нея мир  - зелен, български, европейски и световен.

Новогодишни пожелания от хората в БлуЛинк през 2022 г, отляво първи ред: Велина Барова, Николай Генов, Венелина Петрова, Полина Славчева, Гавраил Гавраилов, Зоя Борисова; и втори ред, Павел Антонов.

И още нещо важно

Благодарим на всички, които бяха с нас и до нас през изминалите години. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Read this article in English!

Сподели