TTIP: Заплаха за околната среда, правата на гражданите и независимостта на Европа

Анализ и коментар на Кирил Ценев, член на НС на Зелените

На 23 май приключи едноседмичния пети кръг от преговори по Трансатлантическото Партньорство за Търговия и Инвестиции, съобщиха Friends of the Earth. Преговорите се състояха във Вашингтон при закрити врати.  Клаузите му са класифицирани като "държавна тайна" от страните участнички, но не са тайна за няколкостотин корпоративни лобисти, конституирани като " търговски съветници" към Търговската Камара на САЩ, които се ползват с привилегирован достъп до документите по споразумението.

Въпросите за търговските тарифи бяха на заден план в този кръг от преговорите. Според FoE, най-общо- тарифите ще са сравнително ниски. Страните преговаряха основно по намаляване на регулаторните "бариери" пред трансатлантическите инвестиции. Включително тези "бариери" http://www.sensiblesafeguards.org/tafta_ttip отнасящи се до опазването на околната среда и опазването на общественото здраве- отнасящи се до климатичните промени и вредните емисии, до ГМО-продуктите и културите, до токсичните химикали, използвани в земеделието и в технологията "хидрофракинг".  Ето някои от заплахите за регулаторните защити , които ТТПИ би донесло за чувствителни за обществеността сфери.

Износ на изкопаеми горива и фракинг

Бумът на петролната и газовата индустрия застрашава климата. Напук на опитите да бъдат ограничени въглеродните и метановите емисии в атмосферата, международните споразумения за "свободна" търговия насърчават тези презокеански доставки и консумацията на техните деривати, твърди Бил Уорън в блога на FoE. Международната природозащитна оргиназация вярва, че е необходим съвсем различен подход, който да позволява по-строги регулации и ограничаване на вредните емисии от страна на суверенните страни. Природозащитниците осъждат изказвания като това на Майкъл Фроман Michael Froman, търговски представител на САЩ ,оспорващ директивата на ЕС по отношение качеството на горивата, която би ограничила доставките на канадски нефт , добит от нефтените пясъци ,какъвто ще тече по все още непостроения нефтопровод Кийстоун ЕксЕл , Keystone XL

На 19 май "изтече" чернова от текстове по въпросите на енергетиката, информират FoE. Анализ на текста , направен от европейски неправителствени организации като Power Shift и Sierra Club показва, че предварителното предложение от страна на ЕС цели “да увеличи вноса на изкопаеми горива от САЩ " “Това предложение разкрива  двулично противоречие между обещанията на европейските представители , които уверяваха , че " ще бъде направено всичко, за да бъде защитен климата в процеса на тези преговори" и споразуменията за инвестиции , които биха съсипали климата на планетата," заяви Peter Fuchs, изпълнителен директор на PowerShift.

Търговски трибунали

Американският търговски представител Froman настоява за глава "инвестиции" в ТТПИ която би позволила на корпорациите да съдят правителствата на засегнатите страни за милиарди долари пред тричленен състав от корпоративни адвокати в едноинстанционно производство без право на обжалване , "в случай че регулации за защита на околната среда или общественото здраве противоречат на очаквани бъдещи печалби". Именно такива регулации са процедурите по задължителни ОВОС в населените райони, вододайните зони и защитените територии , както и мораториумите върху фракинга) Това би обезкуражило действията на правителствата по опазване на околната среда.

Токсични химикали

ТТПИ застрашава строгия подход на Европейския Съюз по регулации на опасните химикали с цел опазване на общественото здраве . (REACH) . Ако Съвета по Химия на САЩ постигне своето преговорният процес може да " хармонизира" европейските регулации върху химическата индустрия и търговията с химически препарати , така че да пасват на американските федерални такива, писани от лобистите на химическите компании в Конгреса на САЩ, по-специално печално известния Toxic Substances Control Act.

Това означава по-слаби и удобни за заобикаляне правила по отношение на химикали свързани с рака на гърдата, аутизма и безплодието , като Бисфенол-А и хербицида раунд-Ъп (Глифосат), както и вредните за пчелите неоникотиноиди на Байер и Сиджента понастоящем временно забранени от Европейската Комисия , за което решение доскоро се водиха дела пред световната Търговска Организация. ако ТТПИ бъде подписано ще решава с оглед на случая тричленен корпоративен трибунал.

ГМО

ТТПИ заплашва да отвори широко вратите пред вноса на американски ГМО семена, породи и продукти в Европа, където пазарът им е силно ограничен от европейски, национални и регионални регулации, забрани и мораториуми. Етикетирането засега е задължително, отглеждането им в близост до защитените територии и фермите на биоземеделците на много места, включително в България е забранено. ТТПИ би позволило на корпорации като Монсанто да съдят европейските държави и отделни фермери, да искат премахване на задължителното етикетиране, да атакуват тези забрани и да претендират "пропуснати ползи" в случай на замърсени с ГМО-полени реколти..

Генни патенти

Природозашитниците се опасяват, че в процеса на преговорите по Трансатлантическото Споразумение за Свободна Търговия ще бъдат предложени същите правила, които американските представители успяха да наложат в процеса на преговорите по Транс Тихоокеанското Търговско Партньорство: защитата на интелектуалната собственост, която налага патентно-лицензионен режим върху растения, породи животни и други живи същества. Зелените настояват за забрана на патентоването на гени , която да включва и човешките гени и всички гени, които съществуват в естествените живи организми на тази планета. Патентоването и лицензирането на гени е изначално рисковано и неморално. То дава на корпорациите монопол върху използването на части от генетичен код , който е еволюирал по естествен път и е част от нашето общо природно и човешко наследство, Безопасност на храните и хранителна независимост.

Индустриалните и корпоративните лобисти призовават клаузите на ТТПИ да улеснят неимоверно процедурите по оспорване на на стандартизацията на хранителните продукти и регулациите, защитаващи здравето на хората и животните. Европейските компании се мъчат да премахнат американските стандарти за фуражите въведени след епидемията от болестта"луда крава" по отношение на съдържанието на трупно и костно брашно , но от друга страна американските агро-корпорации имат още по- големи амбиции да намалят или да премахнат европейските стандарти върху храните, отнасящи се до обработените с белина пилета ,съдържанието на хормон на растежа във вносното говеждо месо и месото, произведено чрез други стимулатори на растежа.

Дори конкретни европейски стандарти върху храните , като нивата на хормона на растежа в говеждото месо да бъдат гарантирани във финалната версия, то тяхното налагане би било трудно за налагане, лесно за интерпретации , а евентуалното им допълване- неимоверно затруднено и дори невъзможно за в бъдеще, защото всяка една промяна ще трябва да бъде одобрявана от членовете на двустранна работна група на високо равнище.

 

Едно неизгодно за хората споразумение

Във всеки случай, не можем да бъдем сигурни, че САЩ няма да наложи корпоративен  диктат върху народите и гражданите на Европейския Съюз по тези и други "технически " подробности, след като обсъжданите текстове са засекретени. Ето защо зелено-мислещи хора и организации настояват за незабавно разсекретяване на целия преговорен процес  и замразяване на преговорите, докато   гражданите  и гражданските   организации от двете страни на  Атлантика не се запознаят със всичките детайли на предлаганите  текстове. Настояваме също така лобистите и корпоративните представители да бъдат изключени от преговорния процес между  представителите на  страните, понеже са лично заинтересовани  с цел печалба  от  премахване или  компрометиране на  нетарифните регулации от двете страни на океана, гарантиращи  опазването на околната среда и  здравето на хората. Те посочват, че припрянотта и секретността на споразумението сочи, че заинтересованите от него има какво да крият от обществото. Освен това представителите на едрия бизнес са привилегировани   в качеството си на консултанти, а представителите на  Гражданското  Общество  са дискриминирани.

"Свободна" , но само  за корпорациите  търговия не означава  "честна и почтена"  търговия при справедливи правила и зачитане на правата на хората и суверенитета на народите. "Премахване на бариерите пред инвестициите" не означава  опазване на околната среда, хранителната независимост и  екологично-отговорни инвестиции.   Подготвяно по този начин и в този му вид  това   споразумение между САЩ и  страните  Европейския Съюз  е неприемливо ,  непочтено и  опасно за  свободата ,  независимостта и правата на гражданите.

На фона на атаката срещу фракинг- забраните , забраните върху пагубните за пчелите неоникотиноиди, ГМО- забраните и регулациите и на стремежа на европейските страни да ограничат въглеродните си емисии и да наложат въглеродни санкции върху нелоялните си търговски контрагенти, на фона на абсурдните срокове на патентните и лицензионни права в полза на компании като Шеврон (кой уби електрическата кола) аргументите, че след евентуално подписване на ТТИП цените на електромобилите внос от САЩ щели да намалеят са направо нагли. Електромобили бихме могли да произвеждаме и у нас, в завода за електрокари например. Без никакъв лиценз, стига България и Европа да отхвърлят корпоративния лицензионен диктат от страна на американските компании.

Категорично отхвърляме ТТИП, както поради начина, по който са започнати и водени преговорите досега, така и  поради предвидените в него корпоративен международен трибунал без право на обжалване , забрана за нетарифни ограничения и регулации, и редицата други фрапиращи посегателства над нашите граждански права, национален и континентален суверенитет, корпоративни привилегии и лицензионно-патентната диктатура, които това споразумение предвижда.

Сподели