Награда "Свободен електрон"

Чрез наградата  „Свободен електрон“  фондация "БлуЛинк" поощряваща стратегическото използване на интернет и информационни технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net.

Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк". Наградата „Свободен електрон“ поощрява свободните хора и колективи, които използват интернет и комуникациите за прогредивна обществена промяна.

 

Носители на наградата през годините са били

 • 2009 Активистът Константин Дичев, за над 40 сигнала за злоупотреби, посегателства над околната среда и човешките свободи, бездействие и престъпно действие на държавни и общински институции и бизнес корпорации.  в институции, които успява да подаде от всевъзможни точки на България, въпреки липсата на адекватна техника и проектни бюджети. По част от подадените от него сигнали са заведени дела и преписки и са наложени наказания.
 • 2010 Щаб на протестна кампания срещу промените в Закона за електронните съобщения "България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!", провел и организирал масова протестна кампания срещу присъединяването на България към  Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Блогърът Асен Генов получи наградата от името на всички участници. Повече информация за дискусията и церемонията по връчване на наградата можете да видите ТУК, а видеозапис - ТУК.
 • 2011  Инициаторите на кампанията За чиста България без шистов газ, които с помощта на разнообразни инструменти в интернет предизвикаха лавинообразна обществена реакция срещу фракинга, и в края на краищата направиха България първата европейска страна, наложила мораториум върху използването и проучването на шистов газ. Повече информация за церемонията и наградените можете да намерите ТУК.
 • 2014 Самуил Петканов за изданието Не!Новините, което хиперболизира сериозните проблеми от ежедневието в България в сфери като политката и икономиката - с ирония, сарказъм, но никога с омраза, както твърди създателят му. През 2014 г. е връчена за пръв път и Награда на публиката - неин получател е Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика Биволъ. Повече информация за номинациите и наградите през 2014 г. можете да намерите ТУК.
 • 2015 г. “Маргиналия – правата на човека са решението” за впечатляващото използване на интернет като алтернативна и мощна платформа за публикуване на научни и журналистически материали в подкрепа на правата на човека и малцинствата; „Правосъдие за всеки” за изключително навременната, вдъхновяваща и ефективна употреба на социалните мрежи и интернет, за постигане на върховенство на закона, справедливост, независим съд и ефективно правораздаване. Повече информация за номинациите и наградите през 2015 г. можете да намерите ТУК.
 • 2016 г. Асоциацията на европейските журналисти – България получи наградта на Управителния съвет на БлуЛинк за позиции по различни актуални и обществени въпроси, свързани с медийната среда в България, както и за приноса й към развитието на професионалните ценности на медиите в България. Журналистката Мариета Димитрова получи наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Димитрова се нареди сред номинираните за наградата за своите журналистически разследвания на корупционни и порочни схеми, изпълняващи ролята на журналистката на коректив на властта.
 • 2017 г. Кампанията “Да спасим Кресненското дефиле“ получи наградата на Управителния съвет на "БлуЛинк". Кампанията успешно използва възможностите на интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ. Air BG получи Наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигитална карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация.
 • 2018 г. Лауреат на наградата на Управителния съвет на „БлуЛинк“ е Тома Белев, а Наградата на публиката, определена чрез гласуване, получи екипът на „Биволъ“. През последните години Тома Белев реално се е превърнал в Интернет медия - профилът му във Фейсбук е достоверен източник на информация и компас за ориентация в мътната и лепкава действителност за хиляди хора. „Биволъ“ се нареди сред номинираните за своите разследвания, които вадят наяве важни обществени проблеми. Повече информация за номинациите и наградите през 2018 г. можете да намерите ТУК.
 • 2020 г. Димитър Куманов от сдружение “Риболовен клуб Балканка”, журналистът Иво Божков и онлайн изданието “Тоест” са носителите на награда “Свободен електрон” за 2020 г. Традиционните отличия на BlueLink бяха връчени на 10 ноември 2020 г. “Всички в BlueLink бяхме категорични, че не можем да не дадем награда на една организация, която прави чудеса и използва интернет по наистина стратегически начин”, заяви управляващият редактор на BlueLink Павел Антонов, който обяви носителя на наградата на BlueLink - Димитър Куманов от сдружение “Риболовен клуб Балканка”. За първи път в историята на наградите две от номинациите получиха равен брой гласове в публичното гласуване - 110. Така наградата на публиката беше връчена на Иво Божков и “Тоест”. Повече информация можете да намерите на страницата на наградите.

   

Награда на публиката

"Свободен електрон" от публиката се връчва от 2014 г. въз основа на гласуване във фейсбук в страницата на церемонията по награждаването във Фейсбук. 

На цеременията по връчване на наградите на 21.11.2014 г. (на снимката в ляво) официално бе представен годишния доклад Global Information Society Watch на Асоциацията за прогресивни комуникации (Association for progressive communications – www.apc.org) по проблемите на следенето в интенет.

Фондация "БлуЛинк" кани компании в сферата на интернет, информационните технологии или други браншове, с безупречна социална, природозащитна и демократична репутация, да се идентифицират като спонсори на наградите "Свободен електрон".

За запитвания и номинации за награди "Свободен електрон" за следващото им издание, ползвайте адреса на фондация "БлуЛинк". За вести и анонси, харесайте фейсбук страницата на BlueLink.net - като не пропускате да активирате получаването на съобщения от нея.

Сподели