Награда "Свободен електрон"

Чрез наградата  „Свободен електрон“  фондация "БлуЛинк" поощряваща стратегическото използване на интернет и информационни технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net.

Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк". Наградата „Свободен електрон“ поощрява свободните хора и колективи, които използват интернет и комуникациите за прогредивна обществена промяна.

"Свободен електрон" за 2018 година

Наградата на публиката, определена чрез гласуване, получи екипът на „Биволъ“. Лауреат на наградата на Управителния съвет на „БлуЛинк“ е Тома Белев. Традиционните отличия бяха връчени на церемония в рамките на кръгла маса под надслов „Гласове под обсада“, която се проведе на 2 ноември 2018 г. в Дома на науката и техниката в София.

„През последните години Тома Белев реално се е превърнал в Интернет медия - профилът му във Фейсбук е достоверен източник на информация и компас за ориентация в мътната и лепкава действителност за хиляди хора“, заяви управляващият редактор на „БлуЛинк“ Павел Антонов, който връчи отличието на победителя.

„Биволъ“ получи наградата на публиката с изумителна преднина пред останалите номинирани в публичното гласуване. Сайтът за разследваща журналистика се нареди сред номинираните за своите разследвания, които вадят наяве важни обществени проблеми. „Въпреки изключително тежките условия за медиите в България, журналистите в "Биволъ" успяват да отстояват принципно своите позиции“, се казва в обосновката на едно от предложенията за номинацията, изпратени от представители на гражданското общество.

Другата номинация на „БлуЛинк“ за наградата през 2018 г. беше за сайта MediaBricks.bg, който дава гласност на успехите на българските ученици. „За краткото време, откакто е създаден, MediaBricks показва, че аудиторията има нужда от такъв медиен проект.“

Свободните електрони за 2018 г. предизвикаха голям интерес сред аудиторията, като след официалния краен срок бяха направени още 23 предложения за номинации.

 

Носители на наградата през годините са били

Кампанията “Да спасим Кресненското дефиле“ и Air BG са носителите на наградата „Свободен електрон” на фондация „БлуЛинк” за 2017 г. Традиционните отличия бяха връчени на 10 ноември 2017 г. в София, в рамките на  международна конференция на тема „Екоиновации за зелена икономика и споделен просперитет“.

„Вече 20 години активистите от кампанията „Да спасим Кресненското дефиле“ отстояват зелената икономическа визия в региона на Кресна“, коментира Наталия Димитрова-Попова, председател на управителния съвет на „БлуЛинк“, която връчи наградата „Свободен електрон“ за 2017 г. „Кампанията успешно използва възможностите на интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ”, допълни Павел Антонов, управляващ редактор на „БлуЛинк“.

Air BG получи Наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигитална карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация.

  • 2009 Активистът Константин Дичев, за над 40 сигнала за злоупотреби, посегателства над околната среда и човешките свободи, бездействие и престъпно действие на държавни и общински институции и бизнес корпорации.  в институции, които успява да подаде от всевъзможни точки на България, въпреки липсата на адекватна техника и проектни бюджети. По част от подадените от него сигнали са заведени дела и преписки и са наложени наказания.
  • 2011 Щаб на протестна кампания срещу промените в Закона за електронните съобщения "България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!", провел и организирал масова протестна кампания срещу присъединяването на България към  Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Блогърът Асен Генов получи наградата от името на всички участници. Повече информация за дискусията и церемонията по връчване на наградата можете да видите ТУК, а видеозапис - ТУК.
  • 2012  Инициаторите на кампанията За чиста България без шистов газ, които с помощта на разнообразни инструменти в интернет предизвикаха лавинообразна обществена реакция срещу фракинга, и в края на краищата направиха България първата европейска страна, наложила мораториум върху използването и проучването на шистов газ. Повече информация за церемонията и наградените можете да намерите ТУК.
  • 2014 Самуил Петканов за изданието Не!Новините, което хиперболизира сериозните проблеми от ежедневието в България в сфери като политката и икономиката - с ирония, сарказъм, но никога с омраза, както твърди създателят му. През 2014 г. е връчена за пръв път и Награда на публиката - неин получател е Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика Биволъ. Повече информация за номинациите и наградите през 2014 г. можете да намерите ТУК.
  • 2015 г. “Маргиналия – правата на човека са решението” за впечатляващото използване на интернет като алтернативна и мощна платформа за публикуване на научни и журналистически материали в подкрепа на правата на човека и малцинствата; „Правосъдие за всеки” за изключително навременната, вдъхновяваща и ефективна употреба на социалните мрежи и интернет, за постигане на върховенство на закона, справедливост, независим съд и ефективно правораздаване. Повече информация за номинациите и наградите през 2014 г. можете да намерите ТУК.
  • 2016 г. Асоциацията на европейските журналисти – България получи наградта на Управителния съвет на БлуЛинк за позиции по различни актуални и обществени въпроси, свързани с медийната среда в България, както и за приноса й към развитието на професионалните ценности на медиите в България. Журналистката Мариета Димитрова получи наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Димитрова се нареди сред номинираните за наградата за своите журналистически разследвания на корупционни и порочни схеми, изпълняващи ролята на журналистката на коректив на властта.
  • 2017 г. Кампанията “Да спасим Кресненското дефиле“ получи наградата на Управителния съвет на "БлуЛинк". Кампанията успешно използва възможностите на интернет, за да популяризира каузата си и истината за един пагубен за природата и вреден за развитието на региона проект, въпреки съсредоточената насреща медийна и политическа мощ. Air BG получи Наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Иновативната гражданска и професионална инициатива се нареди сред номинираните заради платформата airbg.info и дигитална карта, с която визуализира данните за качеството на въздуха в различни райони, като дава навременна и актуална информация.

 

Награда на публиката

"Свободен електрон" от публиката се връчва от 2014 г. въз основа на гласуване във фейсбук в страницата на церемонията по награждаването във Фейсбук. 

На цеременията по връчване на наградите на 21.11.2014 г. (на снимката в ляво) официално бе представен годишния доклад Global Information Society Watch на Асоциацията за прогресивни комуникации (Association for progressive communications – www.apc.org) по проблемите на следенето в интенет.

Фондация "БлуЛинк" кани компании в сферата на интернет, информационните технологии или други браншове, с безупречна социална, природозащитна и демократична репутация, да се идентифицират като спонсори на наградите "Свободен електрон".

За запитвания и номинации за награди "Свободен електрон" за следващото им издание, ползвайте адреса на фондация "БлуЛинк". За вести и анонси, харесайте фейсбук страницата на BlueLink.net - като не пропускате да активирате получаването на съобщения от нея.

Сподели