Павел Антонов за Кръглата маса "Изнасяне на класифицирана информация и етична журналистика онлайн"

Непосредствено след събитието, модераторът д-р Павел Антонов обобщи резултатите от кръгла маса на тема "Изнасяне на класифицирана информация и етична журналистика онлайн", проведена от BlueLink.net на 6 юни. Автор на интервюто е Илиян Илиев, председател на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие /ОЦОСУР/ - Варна.

Кръглата маса, проведена в Център за култура и дебат „Червената къща“ в София, бе посветена на етичните и професионални норми в журналистиката, които опазват правото на защита на личния живот на индивидите, чиито имена се появяват в изтеклите документи, както и безопасността на изнасящите информацията и източниците. Участници в дискусията бяха:
- Джилиан Филипс, Директор редакционни правни услуги, Guardian News & Media Limited (по скайп);
- Анриет Естерхюсен, Изпълнителен директор на Асоциацията за прогресивни комуникации (APC); и
- Николай Стайков, създател и редактор на NOresharski.com и бивш заместник-главен редактор на в. Капитал; както и

- представители на ЮНЕСКО, журналисти, участващи в онлайн изданието на БлуЛинк Evromegdan.bg и представители на европейските членове на APC и екип на APC. Водещият,  д-р Павел П. Антонов, е Изпълнителен редактор и съосновател на BlueLink.net. Съосновател на мрежата е и ОЦОСУР.

Събитието се проведе в рамките на европейската среща на APC, чийто домакин в София бе BlueLink.net. Кръглата маса бе съфинансирана от Асоциацията за прогресивни комуникации (APC) в рамките на от проект Четвъртата власт в млади ръце: Журналистическа практика в обществен интерес, подкрепен от Програмата за подкрепа на неправителствени организации към Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност.

Сподели