Въздухът, който дишаме.

Автори на анимирания филм са Стела Димова и Борис Димитров от Stratospheric Productions, със съдействие от научните лаборатории на „Грийнпийс“ и вдъхновение от българския екип.

Освен към научни публикации от различен характер и статистически данни от международни институти, авторите на филма се обърнаха и към водещите експерти в областта на ефектите от замърсяването и опазването на въздуха чист: проф. Франк Кели – един от най-изтъкнатите специалисти в сферата, директор на редица изследователски групи, д-р Иан Мъдуей – специалист по респираторна токсикология от Кингс Колидж и Лаури Миливирта от Центъра за изследване на енергията и чистия въздух с дългогодишен опит в сферата. В интервюта те разказват за ефектите от замърсяването върху хората, както и как можем да се справим с тях.

Избрахме датата 22 юни, защото тя може да се окаже ключова за чистотата на въздуха в България. Неотдавна ТЕЦ „Марица-изток 2“ получи разрешение да не въвежда нови технологии за пречистване на вредните си емисии и така да продължи да замърсява въздуха в региона и дори отвъд българските граници. Тогава „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ започнахме дело в защита на правото на чист въздух, а на 22 юни е едно от последните му решаващи заседания. 

 

Сподели