Журналистиката, за която мечтаем

Млади журналисти и студенти по журналистика разсъждават на глас - и на английски - има ли шанс за свободна и честна журналистика в България и какво се е променило в страната ни от влизането й в ЕС. Зад камерата е техен връстник, Микел Гил Сойо, журналист от страната на Баските в Испания и студент в Danish School of Media and Journalism. В България го води участието му в програмата www.euroviews.eu, в рамките на която е натоварен да отразява ролята и състоянието на България като членка на ЕС. Случайността изпраща него и колегите му на пл. "Независимост" точно по време на медиен брифинг на Зелените и "БлуЛинк" по казуса Карадере на 4 април 2014. Така той се среща с членове на виртуалната редакция към BlueLink.net и основни гласове на студентското онлайн радио "Реакция." Измежду тях в репортажа участват: Диана Трифонова, Стела Станиславова, Елена Ханджийска, Косара Белниколова и Петър Георгиев.

"Направих това видео тъй като за мен представляват интерес мотивациите на младите хора в България, особено в сферата на журналистиката, като се има предвид трансформацията на медиите и необходимостта на българските журналисти да се приспособяват към нея" обяснява Микел. Когато го поканили на гости в студиото на радио "Реакция" бил впечатлен от съжителството на диаметрално противоположни визии и мнения сред членовете на студентския му екип. За едни например свободата на движение е важна за да може всеки европеец да реши къде на континента да преуспее, докато други смятат , че българите трябва да останат в България за да я променят отвътре. "Но всички тези млади хора са амбициозни, имат свои цели на ум, искат да ги постигнат," заключва Микел.

Работата на младите журналисти във виртуалната редакция на BlueLink.net e част от проект "Да предадем Четвъртата власт в млади ръце: качествена журналистика в обществен интерес." Проектът се изпълнява с подкрепата на Програмата за подпомагане на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В рамките на проекта се оказва техническа подкрепа за радио "Реакция" - неформален партньор в реализацията на дейностите.

Сподели