Луиджи дe Маджистрис: Отърване от мафията - само с нулеви отпадъци, без бунища и инсинератори*

Има ли смисъл за един потомствен магистрат да влиза в политиката?

Опитът ми като магистрат е фундаментален за изборите, които правя като кмет. Служих като магистрат 11 години и винаги съм се занимавал с екологични престъпления. В предишната ми работа имах шанса да разбера как организираната престъпност в сътрудничество с хора от политиката и бизнеса е управлявала незаконно индустрията с отпадъците. Политиците разполагат с лесен начин да предотвратят проникването на мафията и престъпността в бизнеса. А именно като направят политически избор срещу изграждането на открити депа за отпадъци и инсинератори, които са големи корпоративни проекти и лесно привличат капитали с риск от инфилтриране на мафията, и вместо това приемат екологични политики, чието приложение започва отдолу нагоре, включва хората и се обхваща равномерно цялата територия.

 

И все пак по-добре ли се справяте като политик, отколкото като магистрат?

Това са две различни професии. Винаги когато трябва да се справям с екопрестъпления, срещам трудности – и като магистрат, и като кмет.

Какъв е отговорът ви срещу кризата с токсичните отпадъци около Неапол?

Този феномен за съжаление засяга цялата страна. Замърсяването на околната среда е факт, но трябва да се пазим от генерализации. Нужни са ни прецизна характеристика на замърсените места и детайлна намеса на правителството. Освен това трябва да помним, че в Италия има и огромни области, които са много чисти и се обработват с модерни зелени методи. Имаме фермери, които ползват най-напреднали технологии. Дори след като сме прочистили почвите, трябва да се пазим от проникване на мафията – тя пак може да намери начин да се възползва. Ето защо не обичам да говоря за бедствие – защото когато се използва думата бедствие, това предизвиква прекомерно внимание от страна както на политиците, така и на престъпниците.

 

Как по-конкретно планирате да разрешите тези проблеми?

За съжаление вече не съм магистрат, тъй като Италия не е нормална държава. Тук всичко е надолу с главата, но това е дълга история. Моята стратегия е не само да държа настрана традиционната мафия, но също и тези политически и институционални инфилтрации, които поддържат влиянието й. Другата ми стратегия е да справям с днешните проблеми, но същевременно да си поставям цели за бъдещето, които да водят до окончателни решения. Ето защо възприехме Протокола от Сан Франциско за нулеви отпадъци до 2020 г.

 

* Интервюто е поместено под заглавие "Битката с екопрестъпността е тежка и като политик, и като магистрат" в "Капитал" от 10.01.2014 г.

Още по темата: Отровата на октопода - Борбата с токсичните отпадъци в Италия обедини магистрати, политици, природозащитници и Ватикана.

Сподели