Нова търсачка за разрешителни за сеч от "Биволъ"

Нова търсачка за разрешителни за сеч е достъпна на сайта на „Биволъ”. Системата, чийто автор е журналистът Атанас Чобанов, е активна от вечерта на 29 ноември, а чрез нея могат да се търсят разрешителни по данни на Изпълнителната агенция по горите в периода януари 2011 – април 2015 г.
Търсенето става чрез 23 предварително зададени филтъра или по ключови думи, като дава информация като това колко кубика дървесина и в кои райони е изсякла дадена фирма или кои са фирмите, които най-активно секат в определена община или землище. „Резултатите от търсачката са отправна точка за проучване на собствеността на фирмите за евентуални конфликти на интереси и политически връзки”, обяснява авторът й.

В бъдеще този инструмент ще бъде обновяван с нови данни, които са достъпни на сайта на ИАГ. Има и идея данните да се свържат и с GIS системата на WWF за горите, както и със система за сигнализиране за нарушения, която в реално време да показва къде, за кое сечище и за коя фирма е подаден сигналът.

По думите на Атанас Чобанов идеята за търсачката възниква в процеса на разследване на фирми, които работят за голям европейски прекупвач на дървесина. „Получените от Министерството на земеделието и храните по реда на Закона за достъп до обществена информация документи бяха в много труден за машинна обработка формат. В същото време на сайта за отворени данни на правителството са сложени в свободен достъп данни за позволителните за сеч, които обаче не са използваеми в изходния вид”, допълва още Чобанов.

Макар все още да не е официално обявена от „Биволъ”, за търсачката вече има положителни отзиви. „Страхотен пробив за гражданското общество - вече с лекота всеки може да анализира сечите в горите (кой, къде, колко и защо)”, пише във Фейсбук Александър Дунчев от WWF. В социалната мрежа заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов пише: "Всичко, което води до по-добра възможност за получаване на информация е полезно. Тук за по-малко от година дадохме достъп до всичко за горите, за което това е възможно и продължаваме с електронната система."

Търсачката е реализирана като част от проекта GEF-15-01/02 „Establishing a Transboundary Watchdog Mechanism for Environmental Problems For Green Political Parties and NGOs on the Balkans“, финансиран от Green European Foundation и изпълняван от фондация „Блулинк” в сътрудничество със Зелените и Бивол.бг. Идеята за нея е представена по време на дискусия на тема „Термити без граници”, посветена на проблема с обезлесяването в България и неговите трансгранични измерения, проведена през октомври т.г.

Сподели