Изберете Вашия Свободен електрон за 2021 година!

Активисти и експерти в областта на общественото здраве, допстъпа на гражданите до информация, независимите медии и ефективното правораздаване са сред 5-те номинации за наградите "Свободен електрон" на фондация БлуЛинк". За работата си през 2021 г. са номинирани: д-р Гергана Гешанова и д-р Маша Гавраилова; Петър Пенчев; д-р Александър Симидчиев; независимата медия "КлинКлин"; и Петромир Кънчев и инициативата "Правосъдие за всеки". Традиционните отличия ще бъдат връчени на 29 октомври 2021 г. от 17:00 часа. на онлайн церемония.

Д-р Гергана Гешанова и д-р Маша Гавраилова са активно ангажирани с борбата срещу разпространението на тютюнопушенето и въздействието на тютюневия дим чрез гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим и сдружение "България без дим". Те бяха номинирани като "великолепен отбор, който пише и променя закони, печели съюзници, и непрестанно комуникира, както в интернет, така и в традиционните медии".

Петър Пенчев е част от Национално движение „Екогласност“ и член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“. Номинацията е за "дългогодишната кампания и кореспонденция, която води с български и европейски институции, за да осветли скандални факти около т.нар. воден цикъл на Монтана и незаконното използване на хвост, съдържащ арсен, около водопровода на града".

Д-р Александър Симидчиев в пулмолог, председател на сдружение "Въздух за здраве" и обществен комуникатор, защитник на здравословния начин на живот и общественото здраве в хармония с природата. Конкретен повод за номинацията е групата във Фейсбук "За ваксините с д-р Симидчиев".

"КлинКлин" е независима и демократична онлайн медия, която се поддържа изцяло чрез прозрачно гражданско финансиране. "През последната година „КлинКлин“ се доказа като силен и независим глас в подкрепа на човешките права, демокрацията и свободата на словото", се казва в предложението за номинацията.

"Инициатива "Правосъдие за всеки" чрез Пепи Кънчев станаха медия по неволя", се казва в обосновката на петата номинация. „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване като задължително условие за социален и икономически просперитет. Петромир Кънчев е водещ на ИПВ Подкаст - една от инициативите на "Правосъдие за всеки".

Всички номинирани за отличието бяха предложени от активни представители на гражданското общество чрез онлайн платформа на страницата на наградите. Подробна информация, както и видеоинтервюта с всички номинирани са достъпни на https://electron.bluelink.net/. До 28 октомври, на страницата на отличията, е отворено и публично гласуване, като номинацията с най-много гласове ще получи Наградата на публиката.

Чрез наградите "Свободен електрон" фондация „БлуЛинк“ поощрява стратегическото използване на Интернет и информационни технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейските ценности. И тази година отличаваме Свободните електрони с подкрепата на Гражданско обединение "Равни БГ". Гражданското обединение сплотява 30 граждански организации, сред които и фондация "БлуЛинк", като цели да предложи платформа за диалог и общи действия срещу свиващото се пространство за гражданска активност в България.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели