Избухна взрив в АЕЦ във Франция

Малко преди 12,00 ч. е избухнал взрив в атомната централа "Маркул" в Южна Франция, съобщи френският ежедневник Le Monde. Загинал е един човек, а няколко души са ранени. Единият от ранените е в критично състояние. Според френската комисия за за атомна енергия няма опастност от изтичане на радиация, но районът е отцепен заради евентуалния риск.

В резултат на взрива е избухнал пожар в склад в завод за преработка на ядрени отпадъци.

Маркул (Marcoule) е един от центровете на френската атомна индустрия. Централата е разположена в департамента Гар, в долината на река Рона. Оператор е националната атомна компания Areva.

На територията на "Маркул" има няколко спрени реактора. Единственият действащ реактор се използва за производство на тритий.

Във Франция има 58 действащи ядрени реактора и множество уранови мини. Това я нарежда на второ място в света след САЩ по производство на ядрена енергия с 439,73 млрд квт.ч на година.

След ядрената катастрофа във Фукушима през март тази година значителна част от французите заявиха в социологически проучвания, че страна трябва да преразгледа ядрената си политика, припомня Блулинк.

След катастрофата Германия първа обяви, че ще спре своите АЕЦ до 2020 г., а Италия декларира, че няма да се връща към ядрената енергия, въпреки подписаните преди това договори за сътрудничество в тази сфера с Франция.

Сподели