Свалянето на предаване под натиск на частна банка – най-сериозното посегателство срещу свободата на словото за 2011, според анкета на АЕЖ България

Анкетата е публикувана на уеб сайта на АЕЖ-България. Допитването продължава до края на септември.

Вариант за журналисти
Вариант за експерти

Свалянето от ефира на Нова телевизия на предаването “Марк О’Селски” е най-сериозното посегателство срещу свободата на словото в България през настоящата година, сочат неокончателните резултати от анкетата, провеждана от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Значителна част от журналистите и медиините експерти, попълнили анкетата, са посочили именно този случай като емблематичен за икономическия натиск, на който са подложени българските медии и работещите в тях.

Според публикации в пресата от юли 2011, шоуто е свалено поради натиск от страна на съсобственика на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ключов инвеститор в ски комплексите на Банско и Витоша – Цеко Минев, върху ръководството на телевизията. Причина за натиска, довел до свалянето на предаването, станало излъчването на комичен скеч по темата за нарушенията на определения от концесионния договор размер на ски-зона Банско в Национален парк „Пирин,”.

Тези информации бяха публично отречени от ръководството на Нова телевизия, от екипа на предаването и от ПИБ. Тогава бе посочено, че екипът на предаването е в лятна ваканция и че то отново ще се появи в ефира през септември. Това обаче не се случи и от два месеца шоуто не се излъчва. Запознати със случая журналисти, попълнили анкетата на АЕЖ, твърдят, че екипът на предаването не само е бил наказан със сваляне от ефир, но е бил принуден да мълчи и дори да отрича този факт. В  полето за коментари към анкетата те посочват, че принудата се осъществява посредством договор между Нова телевизия и продуцентската къща Идалго Продакшънс за друг проект, “безопасен” от гледна точка на инвеститорите, а именно – сериала “Етажна собственост”. Според участници в допитването, съществува и вариантът в следващите седмици предаването да бъде възстановено в ефир с цел да се опровергаят обвиненията в погазване на свободата на словото. При такова разитие обаче, съдържанието на клиповете ще бъде подложено на строг контрол, а адресатите на критиките – подбирани внимателно, зявяват участници в анкетата.

През юли Асоциация на свободното слово „Анна Политковская” излезе с изявление, в което окачествява свалянето на предаването “Марк О’Селски”  като “безпрецедентен и циничен икономически натиск за ограничаване на редакционната и творческа свобода в национална електронна медия. С помощта на директна икономическа манипулация собствениците на ПИБ и свързаната с нея фирма „Юлен” търсят да заглушат свободното журналистическо отразяване и да притъпят обществената реакция по изключително важни за обществото проблеми заради тесни икономически интереси”.

В края на юни Министерството на околната асреда и водите излезе с дългоочаквана експертиза за обхвата на концесията на ски-зона Банско, стопанисвана от Юлен АД. Според министерството се оказа, че концесионерът ползва близо 65 хектара в територията на парк Пирин незаконно, извън територията, получена на концесия.

Тогава екоминистърът Нона Караджова, подкрепена от свои колеги и от министър-председателя Бойко Борисов, заяви, че незаконното строителство извън концесията трябва да се легализира със законодателна промяна, за да продължи да работи ски-зона "Банско". Това екстравагантно тълкуване преля чашата на търпението на природозащитниците организации и в серия съобщения до медиите те представиха редица тълкувания на закона и предложения за легално действие по случая.

Юлен АД отрече всички твърдения на министерството и на еколозите и в момента работна група от представители на министерството и на фирмата-концесионер уточняват позициите си по спорния казус.

 

Анкетата на АЕЖ-България за свободата на словото продължава до края на месец септември. Тя е в два варианта – за журналистите и за медийните и правните експерти. Резултатите от анкетата ще бъдат оповестени в началото на октомври и ще бъдат включени в доклад, който всяка година международната Асоциация на европейските журналисти изпраща до Съвета на Европа.

Сподели