Борислав Попов, жител на село Камен бряг: Ще ни остане усещането, че сме загубили нещо красиво

Борислав Попов е ангажиран с опазването на село Камен бряг от нова фабрика

 „Писмото е така направено, че въпросът все едно е решен. Те са закупили имот преди това. Този парцел, номер 16 мисля, влиза във втората част на резервата „Яйлата”, а тази част от пътя до фар Шабла влиза в Защитена зона „Калиакра”, която е в Натура 2000. И ни сервират това нещо – предприятие за производство на риба, 100 тона на година. Според мен трябва да дойде самият Цонко Цонев, кметът на Каварна, да обясни каква е тая работа. Защото един лист хартия ... и ни дават срок за отговор, прищипаха ни в една ситуация, в която човек ще не ще трябва да се бори. Защото аз имам спомени от една фабрика, която преработваше риба в Созопол, където си беше жива екологична катастрофа нейното производство. В писмото става въпрос за производство на риба и зарибителен материал, но и за опаковки, говори се за бетони. Погледнато така, 5 декара не е голямо място, но 5 декара бетон в този район вече е много. После тръбите – ще се взима от морето вода, морска вода, която ще подхранва тези басейни, тя там ще се топли или ще се изстудява според оптималната за развитието на рибата температура. Пишат че ще има пречиствателна станция, но това са близо 45 милиона литра вода годишно, морска вода. Върху 5 декара не зная каква ще бъде тая пречиствателна станция – където хем ще се развъжда риба, хем ще се пакетира, хем ще има местообитания за работниците. Но и тези тръби нали минават пак през защитена територия. Заградят ли мястото, според мен това е първа стъпка, от която ще тръгне едно разширение после и ще стане както на юг. Тука има предимно север-североизточни ветрове. Като се понесе тази миризма на риба, тя неизбежно, защото те са в затворени басейни тези риби, тази миризма тя ще стане натрапчива и ще се носи тука в селото. Селото е туристическо. Покрай Яйлата, покрай резервата, покрай Джулая тука се събират стотици хиляди хора, идват много орнитолози, последните две години дори през зимата идват специалисти да наблюдават прелета на птиците – на гъски, лебеди, щъркели. Това е една импозантна гледка, която човек като види през живота си, остава му в съзнанието като нещо изключително. И в един момент ние всичкото това ще го ликвидираме заради някой, който ще си произвежда риба, която за съжаление сигурно ще се пласира в чужбина. Ще ни остане само една миризма и едно чувство, че за пореден път сме съсипали нещо красиво, каквото е този морски бряг, който няма аналог в цяла Европа.

Научих и подробности за инвеститора. „Фирма БИО ФИШ-Варна е регистрирана на 30 март 2012 г., зад нея се крие фирма "Крез", която се занимава с внос на риба и рибни продукти, както и морски дарове от типа кралски скариди, тигрови такива, миди, калмари, октоподи и т.н. А зад „Крез” стои ТИМ. Парцелът е закупен отдавна и е деактуван от общинските земи, като е и изваден от Натура 2000. Чувам за планове за опит да се вкара решение на Общинския съвет на Каварна за съгласие за строеж, зад което стои кметът на града. Естествено всичко е ставало в разрез със законите, но сега ще легнат на това, че е частен имот, че няма отдолу артефакти от археология, че ще допринасят за икономиката на района и т.н. Нашия протест е обречен. В крайна сметка ще се принудим да сезираме ЕК. Просто няма начин. Даже злите езици казват, че и Националният институт за паметниците на културата (НИПК) е дал разрешение за това чудо! Разбрах, че няма да е само това предприятие, а същото ще се строи пак някъде из нашия район! Това е началото на края на района!

От утре тръгвам да събирам подписи под писмото с възражения! Направихме го! Тръгвам с всичките документи - писмото на общината, карта на Натура /зона Калиакра/, Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Всички документи за узаконяването на резервата "Яйлата", спиращите забрани на НИПК за строежи и т.н., за да убеждавам моите съселяни, че не ги чака нищо хубаво.Отделно имам и публикациите за становището на Европейската Комисия за нарушенията в зона "Калиакра”.

Ще изпратя несъгласието на част от местното население за изграждането на такъв обект до РИОСВ-Варна, до Цонко Цонев и община Каварна, до МОСВ, до НИПК, до Министерския съвет и лично до премиера Бойко Борисов с обратни разписки, което ще потвърди датите. Запазил съм и пощенските бележки към писмата.“

Към основната тема "Природозащитници и граждани срещу рибна ферма на Камен бряг"

Материалът е подготвен в рамките на проект "Околна среда vs. Инвестиции" с подкрепата на програма "Повече плурализъм по време на криза" на Институт "Отворено общество"

Сподели