Опит на държавата да измъкне ски съоръжения от ръцете на Цеко Минев среща медиен отпор

Петър Стойчев, Министър на Физическото възпитание и спорта

Министърът на спорта Петър Стойчев започна офанзива срещу федерациите, които “никога не говорят за спорт, а само за пари,” съобщиха OFFNews. Според дописка на онлайн-медията от пресконференция на Стойчев, който е бивш професионален състезател по плуване, служебният министър заявил: “За съжаление никой от хората, които идват при мен, не говорят за спорт. Те искат или пари, или да им се даде някоя база за ползване без пари.”  Сред федерациите, чиито претенции няма да бъдат удовлетворени, е БФ “Ски”, оглавявана от банкера Цеко Минев, разясняват OFFNews. Минев и контролираната от него Първа инвестиционна банка, са сочени и като основни движещи сили във фирма "Юлен", която експлоатира концесията на ски зоната в Национален парк Пирин над Банско. От фирмата днес тиражираха съобщение, с което за пореден път се опитват да опровергаят многобройните документирани твърдения за нарушения на концесията. Вчера пък от т.нар. Коалиция за Хората и регионите - формирование в услуга на апетитите за по-широко строителство в защитените територии, предприеха атака срещу служебния министър Юлиан Попов, отразена от някои медии.

Министърът на спорта Стойчев обявил вчера, че смята да започне изграждане на цялостна концепция за развитието на зимните спортове и туризъм в България - идея, тиражирана и подкрепяна и от колегата му в МОСВ Попов. Дотогава министерство ще си върне няколко бази на Витоша, които през последните пет години се стопанисваха от ски федерацията, обявил Стойчев – “спираме практиката да се работи на парче, както е било досега”.  Договорът със ски федерацията за наем на държавните бази на Витоша – повреденият лифт “Заека” в ски зона Алеко, инсталация за изкуствен сняг и сградата в основата на писта “Витошко лале”, е изтекъл през февруари, съобщи Стойчев за OFFNews. Изданието припомня, че предшественикът му Свилен Нейков обяви нов конкурс в последния ден на мандата си, но Стойчев го прекрати. Ски федерацията преотдаваше директно съоръженията на фирма „Витоша ски“, която се ползва с подкрепата на Минев и финансовото рамо на Първа инвестиционна банка, в която той притежава около 30 % от акциите, припомнят OFFNews. „Витоша ски“ е свързана с концесионера на ски зона Банско фирма „Юлен“ – в ръководството и на двете е юристът Петър Петров.

При правителство на ГЕРБ и управлението на Нейков „Витоша ски“ в продължение на няколко години получаваше без търг стотици хиляди лева за ски обучение на деца, макар че на Витоша има още десетина частни школи. По този повод, онлайн изданието цитира изявление на министър Стойчев: “Реших по целесъобразност да не се подновява до изграждането на цялостната концепция. Лифтът не може да се използва. Желанието ни е да ни върнат базата, наша комисия ще приеме обекта, който е в лошо състояние, и ще помислим как да се използва занапред.”

Министърът е отрязал и претенциите за държавно подпомагане на домакинство на голф турнира Световен Volvo мач плей шампионат край Каварна. За него от министерството са били искани между 3 и 5 милиона лева. Той ще се проведе през май в голф комплекса „Трейшън клифс“. Предният спортен министър е обещал 3 милиона лева за турнира, а в първите дни на мандата си Стойчев е получил обаждане от спортен шеф, който лобирал да се отделят 5 милиона лева, писа „Дневник“. “Заявената сума за подпомагане не е по силите на МФВС, не можем да осигурим този финансов ресурс. Нямаме такива средства и затова няма да го финансираме”, коментира Стойчев, цитиран от OFFNews.

Сподели