Граждански организации разкриха: Кабинетите "Станишев" и "Борисов" игнорираха опитите да предотвратим взрива в Горни Лом!

Умишеленото пренебрегване на гражданските сигнали и негласна подкрепа за трупането на печалби от вноса и преработката на пехотни мини у нас от страна на правителствата на Станишев и Борисов са довели до смъртоносния инцидент на 1.10.2014 г., доказва сигнал на НД "Екогласност" и Асоциация на свободното слово "Анна Политковская."

Неправителствени организации изискаха прокуратурата да разследва престъпно действие и бездействие на различни държавни институции и документални разминавания, довели до смъртоностния взрив в с. Горни Лом. Всички тези нарушения са излязли наяве повреме на отчаяна поредица от опити на  гражданските активисти за разкриване и предотвратяване на опасността от инциденти с внос и преработване на пехотни мини в България. Усилията им обаче остават пренебрегнати от правителствените институции, които дори не изпълняват задълженията си по действащото природозащитно законодателство. Сигналът доказва, че умишеленото пренебрегване на гражданските сигнали и негласна подкрепа за трупането на печалби от вноса и преработката на пехотни мини у нас от страна на правителствата на Станишев и Борисов са довели до смъртоносния инцидент на 1.10.2014 г. В сигнал, изпратен днес до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и председателя на  Европейската комисия Жозе Мануел Барозо двете неправителствени организации обвиниха властите и администрацията на България и ЕС в престъпна небрежност и съучастничество в гибелта на българските работници.

"С най-голямо прискърбие към роднините на загиналита българи на 01.10.2014 г. край с. Горни Лом, в Деня на национален траур за цяла България ОБВИНЯВАМЕ всички български власти, които за разлика от властите в съседна Гърция - недопуснали там унищожаването на противопехотните мини на тяхна територия, проявиха незаинтересованост към нашите опити да спрем тази смъртоносна дейност в ръцете на алчните политически олигарси," пише в сигнала, подписан  oт Инж. Петър Пенчев – член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение „Екогласност."

Още на 06.07.2008 г. като представляващ НД „Екогласност” Пенчев отправя до тогавашния министър-председател Сергей Станишев искане за намеса на държавата за спиране внос на 1 600 000 противопехотни мини от Гърция за унищожаването им в България. Организацията обжалва мълчаливия отказ на Министерския съвет пред Върховния административен съд, но делото е прекратено на 08.01.2009 г. от Пето отделение на ВАС. Искането на "Екогласност" е изпратено като копие и до с копие до Председателя на Европейската комисия, Жозе Мануел Барозо, но от Брюксел също няма реакция.

Година по-късно, на 07.10.2009 г., Пенчев получава писмен отговор по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Междуведомствения съвет  по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет на Бойко Борисов. От него научава за вноса на 1 568 159 противопехотни мини с цел тяхната "утилизация." Активистът получава и копие от Разрешение от 04.09.2009 г. за трансфер на оръжия, издадено от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, издадено на фирма “Видекс” АД със собственик Валери Митков, за внос на противопехотни мини М-2, ДМ-31, М-16 и М-14, с вносител “Хеленик Дифенс Системс” СА – Гърция. В договора, подписан една година по-рано – на 10.07.2008 г., е  посочено заплащане на унижожаването - 0,32 Евро за една мина.

"Екогласност" и Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" предупреждават писмено  институциите за опасното пренасяне на целия риск в България против здравето на хората и околната среда от този внос на стари боеприпаси на гръцката армия, за които в продължение на повече от 4 години отговорните гръцки власти не са разрешили унищожаването им на гръцка територия, въпреки членството и на Гърция в ЕС и НАТО, както Република България.  Отново по ЗДОИ, МОСВ отговаря 08.10.2009 г. с писмо, подписано от Евдокия Манева, заместник министър в правителството на Бойко Борисов. В него се съобщаваше, че  “… на предприятието “Видекс” АД, завод “Миджур”, с. Горни Лом (висок рисков потенциал) е издадено разрешително № 67 от 26.07.2007 г.“  Въпреки направено искане от активистите, МОСВ не предоставя оценки за въздействието върху околната среда, заедно с резултати от дейностите(ако те вече се извършват) по унищожаването на гръцки мини в България, в т.ч. за извършен мониторинг на околната среда.

"Известно е от нормативната уредба, че активно участие на гражданите по оценка на нови дейности в бизнеса, е възможно единствено при процедурите по ОВОС и данните от последващия мониторинг. Но безхаберието на Министерския съвет при двамата премиери и на МОСВ ни отне възможността да спрем по примера на съседна Гърция, това безумие за унищожаването на стари боеприпаси на гръцката армия в България - при това, в най-изостаналия район на Европейския съюз, където от  наглостта на политическата олигархия къшеят хляб е станал за работниците  по-скъп от живота," се казва в сигнала.

Авторът изразява неудовлетворение от наложената бюрократична практика в Европейската комисия след присъединяването на България в Европейския съюз - да не се чуват гласове на гражданите за сериозни нарушения от националните ни власти относно преките рискове за здравето и живота на хората, когато ЕК вярва само на отговорите на управляващите институции, както се получи и в този трагичен случай. "Бихме попитали защо Брюксел повече от 6 години не поиска да чуе тревожните ни сигнали, в резултат на което Гърция бе спасена от тези 1 600 000 противопехотни мини, а от тях загинаха български граждани в мирно време," пише Пенчев.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” - България е носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб.”  Членове на Обществения съвет на асоциацията са: Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Снежинка Цветанова – инженер, Пламен Димитров – историк, Павел Антонов – Управляващ редактор и съучредител на BlueLink.net, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър Стаматов – Главен редактор на Eurochicago.com - САЩ, Елена Кръстева – преводач и Асен Йорданов – разследващ журналист и създател на "Биволъ" .

НД "Екогласност" е първата екологична организация в България, която стои в основата на демократичните промени в България преди 22 години. Въпреки неимовериня натиск през годините, Движението продължава битката за чиста екологична среда, зелена енергия и промяна на статуквото. НД "Екогласност" няма нищо общо с едноименния "Политически клуб," - една от сателитните на БСП политически структури.

Сподели