Природозащитникът Витишко излезе на свобода

В ранния следобяд  на 22 декември 2015 природозащитникът Евгений Витишко напусна територията на селище 2 от Тамбовската наказателната колония, в която излежаваше несправедлива присъда за природозащитна дейност, съобщи Екологическа вахта за Северен Кавказ.  След завършването на всички формални процедури, което отне няколко часа, Витишко се срещна с активистите на Екологическата вахта, които го очакваха, сред които бе и координаторът на организацията Андрей Рудомаха. По-рано през деня Тамбовският областен съд постави точка в продължителната епопея по смекчаването на наказанието на активиста. Витишко ще трябва да доизлежи условно остатъка от присъдата си по местожителство в гр. Туапсе. Ще му бъде забранено да напуска района на Туапсе без да уведоми углавно-изпълнителната инсрекция. Присъдата на Витишко изтича през февруари 2017 г.

Приветстваме освобождаването на Евгений Витишко и го очакваме в България, за да почерпим от евергията и несломимия му дух за свобода и граждански права, заяви управляващият редактор на BlueLink.net д-р Павел Антонов по повод на новината. Присъдата над Витишко и задържането му по изфабрикувани обвинения заради чисто граждански природозащитен протест бе сред най-бруталните действия на кремълския режим срещу гражданското общество в Русия, коментира Антонов.

На 26 август руски и български граждани демонстрираха пред Консулството на Русия във Варна с искания за свобода на политическите затворници в Русия, един от които е Евгений Витишко. През септември 2014 г. 19 български общественици и политици подписаха открито писмо до Владимир Путин за освобождаване на репресирания руски активист. Сред тях са природозащитниците Тома Белев и Петко Цветков, членовете на Националния съвет на Зелените Ива Александрова и Борислав Сандов,  и Павел Антонов. Писмото бе публикувано в BlueLink.net. Мрежата следеше редовно съдбата на нестраведливо осъдения активист в Русия.

През последните седмици режимът си поигра на котка и мишка със свободата и живота на несправедливо затворен активист, съобщи сайтът за журналистика в обществен интерес Евромегдан. В материал, публикуван на сайта, журналистката Ксения Вахрушева съобщи, че на 10 ноември Кирсановският окръжен съд замени наказанието зад решетки на природозащитнища Евгений Витишко с подписка, но вместо да излезе на свобода в събота, 21 ноември, в последния момент Витишко бе оставен зад решетките заради обжалване на прокуратурата. В отговор Витишко обяви гладна стачка.

През 2012 г. Евгений Витишко бе осъден на три години условната присъда по измислени обвинения в “нанесени щети” на ограда, незаконно изградена около вила на губернатора на Краснодарския край Александър Ткачев. Проверка на специализираната прокуратура констатира, че ограда на мястото никога не е съществувала. През декември 2013 условната присъда беше заменена с реален затвор. На 18-ти февруари 2014, в разгара на Олимпиадата в Сочи, активистът бе изпратен в затворническа колония в Тамбовска област.

Още по темата:

http://www.bluelink.net/novini/sadat-v-krasnodar-ostavi-zad-reshetkite-prirodozashtitnika-evgenij-vitishko.html 25.09.2014

http://www.bluelink.net/vitishko.html 27.05.2014

 

 

Сподели