„Правосъдие за всеки” и „Маргиналия” със „Свободни електрони“ на BlueLink за 2015 г.

„Правосъдие за всеки” и „Маргиналия”са носителите на наградата „Свободен електрон“ за 2015 г.Инициативата „Правосъдие за всеки” и електронното издание за човешки права и толерантност „Маргиналия” получиха наградите „Свободен електрон” за 2015. Наградите се присъждат от фондация „БлуЛинк” за постижения в използването на интернет и информационни технологии за укрепване на гражданското общество, демокрацията, европейските ценности и опазване на природата.

Фондация „БлуЛинк” връчи ежегодната награда „Свободен електрон” на церемония в Червената къща, която постави точка на еднодневния форум „Време за действие”. Награда на публиката, определена чрез гласуване в интернет, получи „Маргиналия”. Лауреат на основната награда, присъдена от Управителния съвет на БлуЛинк, стана  „Правосъдие за всеки”, на снимката в дясно /фото: Маргиналия/Светла Енчева/.

Отличихме инициативата „Правосъдие за всеки” за изключително навременната, вдъхновяваща и ефективна употреба на социалните мрежи и интернет, за постигане на върховенство на закона, справедливост, независим съд и ефективно правораздаване, заяви на церемонията председателя на УС на „БлуЛинк” Наталия Димитрова.

“Маргиналия – правата на човека са решението” беше номиниран и заслужено награден за впечатляващото използване на интернет като алтернативна и мощна платформа за публикуване на научни и журналистически материали в подкрепа на правата на човека и малцинствата, обясни управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов.

Другите две номинации за 2015 г. бяха за „Блог за економика” на Димитър Събев – един от малкото солидни и безпристрастни източници на критичен икономически анализ и задълбочени журналистически разследвания в дебрите на икономическата и финансова олигархия, и Общество.бг – независими създатели на електронни инструменти за бърза и удобна връзка държава-гражданин.

„Наградата е важно признание, но по-важна е способността на активисти, журналисти и граждани, да противодействат на подкопаването на плурализма, демократичните устои на обществото, и погубването на Четвъртата власт, на което сме свидетели”, заяви Антонов. Според него посланието на наградите, което БлуЛинк търси за излъчи към всички почтени, морални и демократично-мислещи хора, е че каузата им е силна, имат много съюзници, и могъщ инструмент за постигането й в лицето на интернет.

BlueLink.net e гражданска информационна мрежа, създадена през 1998 г. с цел използването на интернет за подобряване на природната и обществена среда в България чрез подпомагане на активните и принципни граждански организации и групи.  През 1999 г. е учредена и фондация "БлуЛинк". Учредители на мрежата са активни граждански организации и личности, обединени около подкрепата на гражданското общество, демокрацията, европейските ценности и опазването на природата.

BlueLink.net връчи наградата "Свободен електрон" за 2015 г. в рамките на проект „YouthLink: Уеб-инструменти и капацитет за гражданско наблюдение, застъпничество и въздействие”, изпълняван съвместно от фондация БлуЛинк, фондация „Общество точка бг” и сдружение „Инит Лаб”, подкрепен от Програмата за подкрепа на неправителствени организации към Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност.

За повече информация: тел. 0888 704 661,  Павел Антонов, Управляващ редактор и съучредител на BlueLink.net.

 

Сподели