Партньорите на проект DANURB+ споделиха опознавателна обиколка из Сърбия и Хърватия

Още една партньорска среща и учебно пътуване по проекта “Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав” (DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+)) се проведе в Сърбия и Хърватия между 8 и 12 ноември 2021 г. Тя събра партньори по проекта и заинтересовани страни от 6 държави – Унгария, Сърбия, Румъния, България, Хърватия и Словакия.

Първият културен тур бе посветен на посещение на най-голямата община в Сърбия и най-голямата част на Нови Сад – кварталът Ново Населье. Там живеят 40 000 души, има развита градска инфраструктура с много зелени площи и голям потенциал за развитие на културни събития и дейности. Следващата спирка беше град Сремски Карловци, известен като седалище на сръбската патриаршия. В него се съхранява и архивът на Сръбската академия на науките. Първата гимназия в Сърбия е построена в центъра на града. В околностите му са лозята на района Фрушка гора.

На следващия ден партньорите проведоха семинар в Нови Сад. На фокус бяха платформата „DANUrB.eu“ и нейният нов подобрен дизайн, характеристики и функционалност, печатът за качество и финализирането на критериите за избор на най-добри практики за новата международна асоциация DANUrB International Association (DIA), разработването на местни планове за действие за ефективна валоризация на културното наследство, както и споделяне на вдъхновяващи истории, които да бъдат включени в документален филм, който предстои да бъде създаден. Всички партньори проявиха интерес към продължаване на общата работа за устойчиво развитие на туризма по поречието на река Дунав. Представителите на фондация Блулинк д-р Павел Антонов, Венелина Петрова и д-р Гавраил Гавраилов участваха активно с конструктивни предложения.

Опознавателно пътуване се проведе и през следващите дни - вече в Хърватия. Партньорите посетиха един от най-значимите археологически обекти, посветени на праисторията в Европа – Музеят на културата Вучидол. По-късно имаха възможност да разгледат сайтспесифик изкуство от фестивала „VukovART“ в град Вуковар. Проектът трансформира визуалната идентичност на града и го превръща в по-приятно място за живеене чрез Галерия на открито- пример за съвременно изкуство в градска среда. Туристическият Гид Мислав Павлович разказа за изображението върху една от стените- перуниката, символ на националната гордост

Най-известният символ на единството е Водната кула на Вуковар. Тя е унищожена от Югославските сили по време на битката при Вуковар и Хърватската война за независимост (1991).

„Бата вила – Борово“ е представител на новосъздадените градове от времето на ранния Арт Нуво в Централна Европа. През 2011г. е наименован „Културно-исторически ансамбъл на Бата-вила” и попада под закрилата на Министерството на културата. Пътуването продължи до замъка Ердут, построен през XIV век като място за търговия на рибарите. Сега има останки от стените и кула с панорамна гледка над река Дунав.

Участниците посетиха и село Даль. В Патриаршеския парк могат да се намерят над 20 вида дървета и храсти. На мястото на Центъра за култура и наука „Милутин Миланкович“ е родната къща на едноименния астрофизик, астроном и географ, известен с „Теорията за циклите на Миланкович“, която обяснява дългосрочните климатични промени на Земята чрез положението на планетата спрямо Слънцето. Денят завърши с обиколка на Осиек, най-големият град в източната част на Хърватия и с най-големият брой градски паркове в страната. Известен е с улица „Европейско авеню” с поредица от сгради, проектирани в стил сецесион (от началото на XX век), Твърджа (Цитаделата) с добре запазени барокови сгради.

В област Бараня участниците посетиха Природен парк „Копачки Рит“. Това е уникална влажна зона с добре запазени заливни гори. В тях се срещат около 300 вида птици и включва основната територия на бъдещия трансграничен биосферен резерват на ЮНЕСКО „Мура-Драва-Дунав“ (т.нар. „Амазонка на Европа“). Мирковци е селище с индустриална архитектура. Предназначен е за служители, занаятчии и работници, които са били заети в старата захарна фабрика. Сега там е изграден нов център за социално предприемачество, предназначен за пораснали деца от семейства с приемни родители.
Центърът за етноложко наследство на Бараня в Бели Манастир съхранява експонати от мултикултурното наследство на региона. Старата винарска изба Belle е вкопана в хълма и е най-голямата и впечатляваща в областта. Тя притежава дълги зали на три нива, в които се намират бъчви от най-добрия славонски дъб.

Паметникът при Батина е построен в памет на битката между обединените сили на Народноосвободителната армия на Югославия и Червената армия срещу частите на Вермахта и неговите съюзници. От другата страна на Дунав, на територията на Република Сърбия, е разположен музей, посветен на историческото събитие, което бе посетено от партньорите в проекта през юни 2021 г.

На 11 ноември е празникът на Свети Мартин - денят, в който се смята, че младото вино е отлежало достатъчно, за да е годно за пиене. Партньорите посетиха село Змайевац където Сурдук (винените улици) е едно от най-автентичните културно-исторически съкровища. Избите са вкопани в льоса, което осигурява оптимална температура за съхранение на вино. В Кнежеви Виногради има традиционна работилница за производство на занаятчийски грънчарски изделия. Собственикът на Asztalos Ceramics демонстрира на участниците как се изработват предмети от традиционната баранска керамика.

В последния ден бяха представени вдъхновяващи студентски презентации, представящи резултатите от Международния студентски семинар на Еразъм+  (Erasmus+ Danubian SMCs International Student Workshop). Партньорите на DANUrB+ успяха да споделят впечатления и да оценят представените проекти за градоустройствена намеса в Сремски Карловци, като се фокусираха върху участието на местните общности, демонстрирайки ценното сътрудничество между двата проекта.

Партньорската среща нямаше да се осъществи в този си вид без ангажираността на домакините и заинтересованите страни и организаторите на цялото събитие - New Cultural Neighbourhood (Сърбия) и Nansen Dialogue Center Osijek (Хърватия).

Текстът е изготвен в рамките на проект DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Р България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
------------------------------------------------------------------------
Проектът е съфинансиран от фондове на Европейския съюз (ЕФРР и ИПП).

Текстът е изготвен в рамките на проект DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Р България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели